Gradovi i općine 24.02.2017. 08:12.

Tema groblje

Zašto su u Murskom Središću "otpilili" rukovodstvo Općine Selnica

Na sjednici Općinskog vijeća Selnice vijećnik Josip Bogdan dotaknuo se teme selničkog groblja. Upitao je načelnika Ervina Vičevića sufinancira li Mursko Središće radove na mjesnom groblju u Selnici te participira li u troškovima održavanja i ukopa pokojnika iz naselja Štrukovec, koje administrativno pripada Gradu M. Središću, ali ukop svojih pokojnika vrši na župnom groblju u Selnici. Načelnik je objasnio da Grad Mursko Središće ni na koji način ne sufinancira groblje. Također, za mještane Štrukovca vrijede ista pravila kao i za mještane općine Selnica – plaćaju godišnju grobnu naknadu u visini 50 kuna za jednostruko grobno mjesto ili 90 kuna za dvostruko, te za njih vrijede iste cijene zakupa grobnog mjesta. Upit i prijedlog vijećnika Bogdana o zajedničkom financiranju poslan je na očitovanje Gradu, a iz njegova je odgovora vidljivo da upravi Grada Murskog Središća ne pristaju na podmirivanje dijela troškova.

"Upravljanje grobljem se prvenstveno financira iz godišnje grobne naknade koju plaćaju korisnici koji imaju dodijeljeno grobno mjesto. Svi mještani Štrukovca koji koriste groblje u Selnici plaćaju Općini Selnica godišnju grobnu naknadu u visini i kriterijima kako je to uredilo Općinsko vijeće". Grad se pritom vodi politikom da groblje u Murskom Središću koriste i korisnici koji nisu s područja Grada, već okolnih općina koje ne sufinanciraju uređenje gradskog groblja, pa sukladno tome ni Grad neće plaćati naknadu za selničko groblje. 

ZAKINUT I VRATIŠINEC

Groblje u Vratišincu pored mještana općine Vratišinec koriste i žitelji Krištanovca i Žiškovca (koja su administrativno dio Grada Čakovca) te Peklenice i Križovca (koja spadaju u Grad Mursko Središće). Načelnik Zdravko Mlinarić pojasnio je da ni Općina Vratišinec ne prima nikakvu naknadu od Grada Murskog Središća, niti on sudjeluje u troškovima rekonstrukcije i održavanja groblja.
- Od Murskog Središća ništa ne dobivamo jer nije potpisao sporazum. S druge strane, Čakovec sufinancira za svoje mještane Krištanovca i Žiškovca. Ovogodišnjim proračunom za održavanje vratišinečkog groblja predviđeno je 40 tisuća kuna, rekao je Z. Mlinarić te dodao da Čakovec uredno isplaćuje godišnju naknadu. No, kada je o cijenama riječ mještani općine Vratišinec ipak imaju povlašten tretman u odnosu na druge. - Naši mještani grobno mjesto plaćaju 550 kuna, a za one izvan općine vrijede druge cijene. Njih grobno mjesto košta 2000 kuna, objasnio je vratišinečki načelnik.