Gradovi i općine 16.03.2019. 09:51. Zadnja izmjena: 16.03.2019. 09:53.

Obnovljena škola

Završen projekt energetske obnove OŠ Petar Zrinski Šenkovec

U OŠ „Petar Zrinski“ u Šenkovcu održana je završna konferenciji projekta energetske obnove kojoj su nazočili ravnatelj Vladimir Novak, načelnik općine Saša Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak i direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. –MENEA, Alen Višnjić.

Domaćin, ravnatelj škole Vladimir Novak izrazio je zadovoljstvo jer je završio najveći projekt u posljednjih 30 godina postojanja škole. „Ne samo da će škola biti energetski učinkovita, već je dobila i potpuno novi izgled. Zahvalio bih svima koji su sudjelovali u posljednje četiri godine, koliko je trajao projekt započet u listopadu 2015. godine kada smo se prvi puta javili na natječaj za izradu projektne dokumentacije. Nije bilo lako, no na opće zadovoljstvo učenika, roditelja, svih zaposlenih i mene osobno, uspješno smo priveli kraju projekt koji je školi dao novo ruho“.

Načelnik općine Šenkovec Saša Horvat kazao je kako mu je iznimna čast biti u novoadaptiranoj školi čiji će uvjeti odsada pratiti kvalitetu rada te se pohvalio kako je općina Šenkovec druga općina na razini Republike Hrvatske po broju stanovnika s visokom stručnom spremom. „U današnje vrijeme ravnatelji, uz sve svoje obveze, moraju biti i vrhunski menadžeri kako bi mogli provesti kompletni projekt od početka do kraja što u ovom slučaju ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje s Županijom i MENEA-om. Uz ovakvu suradnju na području naše Županije sve se može obistiniti i upravo iz toga razloga smo vodeća Županija u državi. Za našu smo školu zacrtali ambiciozne planove i želja nam je u budućnosti dobiti i novu dvoranu te dograditi školu za jednosmjensku nastavu“, zaključio je načelnik Horvat.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec iznosi 3,3 milijuna kuna, od čega je 60% troškova pokriveno iz EU fondova, dok je ostatak financiran iz nacionalnih fondova (MRRFEU) i Međimurske županije, kazao je direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. –MENEA, Alen Višnjić.

Župan Matija Posavec kazao je - „Po završetku još jednog projekta povećana su ukupna sredstva i potvrđeno je da smo Županija koja je u protekle dvije godine najviše ulagala upravo u obrazovanje. S 400-njak učenika OŠ Šenkovec jedna je od većih škola u Županiji i obnova je bila nužna kako bismo učenicima i zaposlenicima stvorili što bolje uvjete. Oko 800 tisuća kuna osigurala je Međimurska županija iz svoga proračuna, no time ne stajemo jer smo osigurali i dodatnih 200 tisuća kuna za novo krovište. Završen je prvi ciklus projekata a nova gradilišta već su otvorena, čime nastavljamo našu priču visoke iskoristivosti EU fondova. Sveukupno ćemo obnoviti dvadesetak škola, gradimo nove sportske dvorane i nastavljamo s najvećim investicijskim zamahom u obrazovanju kako bismo ovim i budućim generacijama u nasljeđe ostavili što modernije uvjete. Odgoj i obrazovanje su segmenti koji osiguravaju budućnost našoj djeci, a bolja budućnost naše djece znači još bolju budućnost za našu Županiju, ali i državu.“

Na zgradi Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec instalirana je nova rasvjeta bazirana na LED tehnologiji te je izvedena nova gromobranska instalacija. Izvršena je demontaža postojećeg i ugradnja novog kondenzacijskog kotla. U zgradi škole izvedena je ventilacija sa povratom topline i ventilacijska komora. Na vanjske zidove, kao i na zidove prema negrijanim prostorima, ugrađena je toplinska izolacija od kamene vune debljine 14 cm dok je na stropove prema negrijanom tavanu, negrijanim prostorima i kosom krovu ugrađena izolacija debljine 20 cm. Zamijenjena je kompletna stolarija na zgradi škole PVC i aluminijskom stolarijom. Time su postignute uštede u toplinskoj energiji u iznosu od 70,62% pri čemu zgrada škole iz energetskog razreda D prelazi u energetski razred B.

Zgrada Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec je nakon zgrade i školske sportske dvorane Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, zgrade OŠ Selnica, sportske dvorane i škole u Donjem Kraljevcu, zgrade Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec, zgrade Školskih radionica Graditeljske i Tehničke škole Čakovec, šesti javni objekt Međimurske županije energetski obnovljen u sklopu javnog poziva za energetsku obnovu odgojno-obrazovnih ustanova u prvom ciklusu energetske obnove. Ukupna investicija za obnovu 6 navedenih zgrada veća je od 27 milijuna kuna.

Završnoj konferenciji prethodila je priredba koju su pripremili učenici Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec.