Gradovi i općine 17.05.2019. 11:32. Zadnja izmjena: 17.05.2019. 11:32.

Europski tjedan

Završeni Dani Europske unije u Međimurju

Podići svijest građana o EU, posebice djece i mladih, osnovni je motiv obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna koji u Međimurskoj županiji već tradicionalno obiluju događanjima za sve uzraste. Ove godine Dani Europe započeli su u II. osnovnoj školi Čakovec gdje je održano finale EU kviza za Međimursku županiju pod vodstvom Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec dok su nešto stariji svoje znanje mogli pokazati na Pub Quizu u Starom hrastu u Čakovcu.  Kišni ponedjeljak u Gradskoj kavani u Čakovcu razvedrili su svojim znanjem već tradicionalno, učenici srednjih škola Međimurske županije. EU pub kviz ponovo je okupio najbistrije glavice i najs(p)retnije srednjoškolce naše županije kako bi pokazali svoje znanje o Europskoj uniji, Europi i još koječemu. Kviz, u organizaciji Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec i Srednje škole Čakovec, okupio je pedesetak mladih srednjoškolskih entuzijasta koji su bili spremni pokazati što znaju.

Dio bogatog programa bilo je i „Europsko selo“, a već tradicionalno Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata” u sklopu kojih je održano i završno događanje projekta ‘1,2,3…PALIM LAMPICU! – razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji’. Riječ je o dvogodišnjem projektu koji je nudio individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja. 

Od strane nastavnika, psihologa i pedagoga odabrana je ciljana skupina učenika koju karakterizira kreativnost, logičko zaključivanje, interes za specijalizirana područja te lakše usvajanje redovnog nastavnog gradiva. Sudjelovali su u individualiziranim i obogaćenim programima koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja, a društveno-humanistički, prirodoslovno-matematički i tehnički centar pohađali su u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec i Tehničkoj školi Čakovec.

Dani Europe završili su predstavljanjem poduzetničkih projekata koji se trenutno provode i mogućnostima za financiranje novih ideja.

Ovogodišnji Dani Europe pokazali su da Europska unija nisu samo institucije, nego svi mi, nas više od 500 milijuna, koji dijelimo prostor, zajedničke vrijednosti, kulturu i temeljna ljudska prava. Život u Europskoj županiji nudi beskrajne mogućnosti, zakonodavstvo i inicijative  omogućuju ostvarenje potencijala i pokretanje mašte. Solidarnost, tolerancija, sloboda i jednakost te poštovanje, temeljne su vrijednosti života u Europskoj uniji: biti solidaran znači biti spreman pomoći drugome, biti tolerantan znači priznati da netko može živjeti i misliti drugačije, slobodni da sami odlučujemo što je najbolje za svakog od nas. Te zajedničke ljudske vrijednosti omogućuju nam zajedništvo i osjećaj pripadnosti Europskoj uniji.