Gradovi i općine 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

Životinjsko carstvo u središtu gradav

Gotovo u samom središtu Murskog Središća, na imanju okruženom pašnjacima nedirnutima urbanizacijom, obitelj Vinko stvara mali životinjski raj. Prije desetak godina kupili su pony kobilu i za vlastito zadovoljstvo osnovali Ranč Ponyland. Tada nisu ni sanjali da će se njihov ranč proširiti na šezdesetak različitih životinja. Krdo pony konja doseglo je 13 članova - nedavno su dobili čak četiri prinove, no, osim njih, tu je i mlada kobila hrvatskog posavca, magarci, patuljaste koze, minipraščić, ovce, obični kunići, bečki plavi kunići, patuljasti kunići, patke, guske, kokoši...
Brigu o ovoj pravoj životinjskoj farmi polako preuzima studentica treće godine učiteljskog fakulteta Tamara Vinko koja, uz sve studentske obveze, vrlo ozbiljno shvaća ulogu “gazde” na ranču.
- Djeca, ali i odrasli, oduševljeni su što toliko životinja mogu vidjeti na jednom mjestu, ali i igrati se s njima, što u zoološkom vrtu ne smiju. Osim igranja, djeca mogu i jahati pony konje, kaže Tamara koja nam pažnju skreće na par izuzetno poslušnih i pitomih magaraca. Par će uskoro dobiti prinovu.
- Čuli smo o ljekovitosti magarećeg mlijeka koje je najkvalitetnije mlijeko poslije majčinoga, pa smo odlučili nabaviti magarce. Uskoro očekuju mladog magarčića nakon čega će uslijediti dojenje i prodaja mlijeka. U posljednje vrijeme dolazi nam jako puno obitelji na popodnevni izlet ili piknik, no, sve brojnije su i škole koje dolaze na terensku nastavu i vrtići za koje je izgrađeno i dječje igralište. Subotom je uvijek veselo jer se sve više obitelji odlučuje na njihovom ranču proslaviti dječji rođendan ili ih s konjićima zovu na svoje proslave kod kuće, kaže Tamara. Ulaznica na ranč je simbolična, a svu zaradu ulažu u proširenje ranča i kupnju novih vrsta životinja i hrane. Zainteresirani se mogu najaviti radnim danom na mobitel broj 091/922-8773, a ranč je za posjetitelje stalno otvoren vikendom, poslije podne. (V.Trstenjak)

Izvor: 3084