Gradovi i općine 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Znanje je uvjet za posao

Kako i zašto ljudi od Pučkog otvorenog učilišta zatraže pomoć u obrazovanju pokušali smo saznati i iz “prve ruke”. Svratili smo na jedan sat tečaja Auto CAD-a – računalno podržanog tehničkog crtanja. U grupi od devet polaznika, pet je onih kojima dvomjesečni tečaj, koji košta 5 i pol tisuća kuna, plaća Hrvatski zavod za zapošljavanje, u sklopu svojih programa osposobljavanja nezaposlenih sa svoje evidencije. Ostali su bili spremni i sami platiti da bi na kraju znali više. Tečaj vodi Marinko Franin, dipl. ing., iz Međimurskih voda, u Pučkom učilištu angažiran kao vanjski suradnik, jedan od njih pedesetak. Znanje je danas uvjet za posao, čuli smo od sugovornika.
- Odlučio sam se za tečaj jer želim povećati znanje, rekao nam je Miljenko Mađarić iz Vratišinca, strukom strojarski tehničar. Kad sam 1997. godine završio TIOŠ, upotreba kompjutora u školi još je bila u povojima. Tamo to nisam naučio, a za napredovanje u struci je potrebno. Izrazio sam želju, a HZZ je bio spreman platiti Zavodu. Uvjet je da budete nezaposlena osoba, a ja sam to od 2008. godine.
- Dugo je trajao postupak nostrifikacije moje diplome arhitekta, kaže nam Svetlana Tomašić iz Čakovca, rodom iz Rusije, ovamo došla 1996. godine. - Tražila sam svojoj struci srodne poslove, ali svugdje je uvjet bio vladanje vještinom tehničkog crtanja na računalu. Zato sam odlučila iskoristiti mogućnost školovanja uz pomoć HZZ-a u sklopu programa osposobljavanja za nepoznatog poslodavca. Na Zavodu sam prijavljena od 2008. godine, inače sam tražila posla i prije i prihvaćala što se nudilo, ali ne posredstvom Zavoda.(d.k.)

Izvor: 2872