Gradovi i općine 19.12.2019. 08:17. Zadnja izmjena: 19.12.2019. 08:18.

Utorak, 17. prosinca

Zrinska garda Čakovec ojačana za 23 nova civilna člana i jednog gardistu

U utorak, 17. prosinca u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec održana je godišnja svečanost prisege novih gardista i članova Zrinske garde Čakovec. Najsvečanijem trenutku Zrinske garde nazočili su brojni ugledni građani iz političkog, kulturnog i društvenog života Hrvatske i susjednih zemalja. Za gardistu povijesne postrojbe svečano je prisegnuo Leon Gudlin iz Pribislavca. Tekst prisege čitao je predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, a svečani čin predaje sablje novom gardistu pripao je nadzapovjedniku i članu Predsjedništva Alojziju Šestanu. Obred je obavljen pred počasnim predsjednikom Alojzijem Sobočancem, dopredsjednicima Josipom Zorčecom i Mihaelom Štebihom, predsjednikom Skupštine Draženom Berkopićem te zapovjednikom Davorom Bratkovićem.

Simboličnim obredom pranja ruku i polaganja dlanova nad plamen svijeća između prekriženih sablji dvaju dozapovjednika, u redove časne zajednice primljena su 23 civilna člana: akademik Josip Madić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović, načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, direktor mesne industrije Vajda Alen Kajmović, župnik Župe Svetog Martina biskupa u Svetom Martinu na Muri vlč. Ivan Herceg, mons. Leonard Logožar, policijski kapelan PU Međimurske vlč. Vjekoslav Vidaček, Krunoslav Mikulan, Miljenko Bakač, Ivo Loborec, Ivica Mikulić, Miroslav Novak, Ivan Cerovec, Ivan Gradečak, Slavko Šoltić, Stanislav Zadravec, Judit Zagorec-Csuka, Stipo Velić, Biserka Kozol i Zvonimir Magaš. Novim je članovima značke uručila kuma Zrinske garde Čakovec Bernarda Cecelja.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izrazio je zahvalnost i čast zbog pristupanja u članstvo Udruge što je nazvao posebnim darom, dodavši kako ne bi bili ovdje da ne baštine iste vrijednosti koje se mogu iščitati u oproštajnom pismu Petra Zrinskog supruzi Ani Katarini. „Te se vrijednosti mogu svrstati u najveće vrline koje čovjek može imati i dužni smo baštiniti ih zbog hrvatske prošlosti, ali i budućnosti.“, poručio je.

„U Međimurju se najviše hvalimo i ponosimo vrijednošću naših ljudi, a naš zadatak je čuvati međimurske vrijednosti i identitet. „Moje drago serce“ nije slučajno proglašena jednim od najljepših tekstova u svijetu. Dogodilo se to zato što je pisano u vrlo emotivnim trenucima, a u tim se emocijama može prepoznati hrvatski narod. Pred nama je 400-ta godišnjica rođenja Nikole Zrinskog Čakovečkog i taj ćemo događaj obilježavati tijekom čitave 2020. godine. Iduće godine obilježavamo i 1600-tu godišnjicu smrti svetog Jeronima koji je rođen u Štrigovi, što je posebno važno u svjetlu predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom. Bogati smo vrijednostima koje moramo čuvati od zaborava, a svi vi u tome dajete svoj doprinos na čemu vam zahvaljujem.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

“Iznimna mi je čast što sam među uglednim ljudima koji su postali promicatelji stvarne, kulturne i junačke baštine Zrinskih pod geslom „Navik on živi – ki zgine pošteno.“, poručio je akademik Josip Madić. Svojim su nastupima događaj uveličali glazbenici Gabriela Hrženjak i Nikola Grabar, a svečanost je moderirao tajnik Zrinske garde Čakovec Bojan Kocijan.

Činu prijema novih članova nazočili su i gosti iz susjedne Mađarske, dogradonačelnik grada Sigeta Zoltan Varga, kao i predstavnici prijateljskih povijesnih postrojbi iz Sigeta i Murakeresztura.

Po završetku svečanosti predstavnici Zrinske garde Čakovec sa županom Matijom Posavcem te gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom položili su vijenac i svijeće podno spomenika „Oproštaj“.