Gradovi i općine 05.12.2017. 08:15. Zadnja izmjena: 28.12.2017. 10:00.

Rekonstrukcija i revitalizacija

Župan: Međimurci će za nešto više od dvije godine imati vodeći muzej u regiji – Riznicu Međimurja

Vizualni identitet budućeg Muzeja nematerijalne baštine i 3D projekcija Starog grada Zrinskih danas su službeno predstavljeni javnosti u tamošnjem Muzejsko informativnom centru. Međimurska županija nositelj je ovog projekta - „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“, ujedno najvećeg dosad u segmentu kulture u Međimurju, kojim će se uz ulaganje od 41 milijun kuna potpuno rekonstruirati najvredniji spomenik feudalne kulturne baštine. Valja napomenuti kako novi suvremeni Muzej s edukativnim sadržajima novo ruho dobiva do 30. travnja 2020. godine, a projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, uz intenzitet potpore od 85%.

„Radimo najveći projekt u kulturi u Međimurju ikada, projekt koji će označiti otvaranje tek jednog od nekoliko muzeja nematerijalne kulturne baštine u regiji, upravo ovdje u Međimurju, i koji će u 2020. biti vodeći muzej u okruženju.“, rekao je u samom uvodu župan Međimurske županije Matija Posavec i dodao kako je Međimurska županije trenutno jedina institucija koja održava i financira ove najvrjednije spomenike, tako da će i u potpunosti osigurati razliku sredstava od 15%, točnije oko 6 milijuna kuna. Projektom će se rekonstruirati fortifikacija i revitalizirati u suvremeni Muzej vezan uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine u devet muzejskih jedinica, koje će se odnositi na demografiju, školstvo, jezik i glazbu, ples i glazbene sastave, zanate vezane za nematerijalnu baštinu, međimurske mitove i legende, te zatvorenike u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja. „Suvremeni muzej nematerijalne baštine, građevinskom obnovom spasit će fortifikaciju, naše kulturno dobro, od propadanja. To je od nacionalnog značaja, te je samim time preventivno zaštićen. Osim klasičnog muzejskog postava, planirani su i moderni digitalni prikazi poput 3D mappinga, multimedijalnih efekata, što će Muzej činiti vrlo atraktivnom turističkom atrakcijom. Također cijeli muzejski postav bit će prilagođen osobama s invaliditetom“, između ostalog objasnila je direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje, ujedno i voditeljica projekta, Sandra Polanec Marinović te predstavila aktivnosti, ali i izazove s kojima se projektni tim u posljednjih sedam mjeseci intenzivno bavio.

Predstavljeno je tako najvrjednije ulaganje u kulturu na području cijelog sjevera Hrvatske, a u Međimurju svakako u posljednjih 25 godina. Većina sredstava dolazi iz fondova Europske unije, a ne iz lokalne ili nacionalne blagajne što čini dodanu vrijednost uz onu osnovnu, a to je daljnji razvoj u turističkom, kulturnom, povijesnom ali i gospodarskom smislu Međimurja.