Gradovi i općine 13.07.2017. 07:59. Zadnja izmjena: 13.07.2017. 08:12.

Nakon nevremena

Župan Posavec obišao Međimurje, najveće štete u općinama Štrigova i Sv. Martin na Muri

Nakon što je u dva navrata u posljednjih mjesec dana nevrijeme Međimursku županiju zaobišlo, grmljavinsko nevrijeme nije ovih dana poštedilo sam sjever zemlje. Tako je, posebice u periodu od 15 do 17:30 sati u utorak, 11. srpnja, posebice u gornjem djelu Međimurja padala tuča veličine oraha praćena jakim vjetrom, dok u nekim drugim krajevima tuča, uz grmljavinu ili jaču kišu. Ovu posljedicu velikih sparina te visokih temperatura, danas mnogobrojni Međimurci, posebice u Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Vratišincu, Selnici, Podturnu, Gornjem Mihaljevcu, Murskom Središću, Domašincu i Dekanovcu te drugima zbrajaju u kunama, kako im je nevrijeme nanijelo velike štete. Led je tako oštetio automobile, kuće, negdje vjetar nosio i krovove, a stradale su mnoge ratarske, povrtlarske, voćarske i vinogradarske kulture.

Kako bi procijenio štetu na terenu, te se uvjerio u situaciju nakon koje bi mogao uz sugestiju nadležnog Povjerenstva donijeti odluku o proglašenju elementarne nepogode, župan Međimurske županije Matija Posavec radni dan proveo je u obilasku Međimurja. Najviše vremena proveo je diljem Općine Štrigova sa zamjenicima Damirom Kovačićem i Ivanom Frlinom, te Općine Sveti Martin uz načelnika Dražena Crnčeca. „Prema stanju koje sam vidio obilazeći kuće, gospodarske objekte i vinograde naših vinara, domaćinstva su najjače stradala oko Železne gore. Na žalost ne možemo utjecati na vremenske prilike i neprilike, no ono što trebamo i možemo je pomoći našim sugrađanima. U Općini Štrigova zabilježeno je orkansko nevrijeme uz obilnu tuču, velike  su štete na gospodarskim objektima i kućama, uništena su krovišta. Stoga se Županija zajedno s Općinom uključila financijski i organizacijski kako bi stvorili uvjete za život onima koji su ostali bez krova nad glavom“, rekao je pritom međimurski župan zahvalivši svim dežurnim službama, posebice vatrogascima koji su bili bez prestanka na terenu, kao i mnogobrojnim udrugama i građanima, na plemenitosti i pomoći kada je bila najpotrebnija, u uklanjaju drveća s cesta, ispumpavanja cesta poplavljenih vodom, pomaganja obiteljima u nevolji.

U obrani od tuče ispaljeno je ukupno 123 raketa na području Međimurske i Varaždinske županije, dok samo u razdoblju od 17:10 i 17:41 sati u gornjem Međimurju ukupno 36 raketa, s lansirnih postaja Gornji Zebanec, Dragoslavec, Vratisinec i Belica. Štete Povjerenstvo za elementarne nepogode zbraja na terenu do petka, prema podacima nadležnih gradova i općina. Prema trenutnoj situaciji, sasvim je sigurno da će tada temeljem nastalih šteta u Međimurskoj županiji župan proglasiti elementarnu nepogodu.

Opet tuča i jak vjetar poharali Međimurje

Železna Gora bez krovova, u Sivici tuča izubijala žene!