Aktualno 03.06.2020. 06:55. Zadnja izmjena: 03.06.2020. 06:55.

Prekogranična suradnja

Kako se upisati u turističku kartu Hrvatske? 

Kao vijest objavili smo da je u sklopu programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska odobren projekt vrijedan 762 tisuće eura u kojem je Mursko Središće partner s hrvatske, a Lovászi  te Lenti i Gosztolas s mađarske strane. Projekt je detaljnije pojašnjen prošlog ponedjeljka, kad su u Murskom Središću boravili gradonačelnik Lentija Laszlo Horvath i načelnik općine Lovaszi Ferenc Kovacs.

U sklopu projekta Grad Mursko Središće predstavit će svoju industrijsku baštinu. Bogatom opremom i suvremenim audio i videoefektima obogatit će se sadržaj spomen-doma rudarstva, prezentirat će se povijest rudarstva, lokacije rudnika i život rudara. U pekleničkom spomen-parku naftaštva uredit će se staze, parking i hortikultura, instalirati nove „trojke“, klupice i informativni panoi. Rudarstvo i naftaštvo na području Murskog Središća bit će znanstveno obrađeno, što će rezultirati i opsežnom monografijom. Provođenje projekta trebalo bi početi krajem ove godine. 

Osim ovog projekta, nedavno je Murskom Središću odobren još jedan projekt u sklopu međugranične suradnje s Mađarskom. Vrijednost projekta koji se odnosi na grad Mursko Središće je 93.230 eura. Projektom će se financirati gradske manifestacije i suradnja gradova Lenti i Mursko Središće, a početak provođenja očekuje se u listopadu 2020. U sklopu provođenja oba projekta financirat će se zapošljavanje troje djelatnika. 
Projekti predstavljaju veliki korak u transformaciji Murskog Središća u turistički gradić. Nakon što se grad okrenuo rijeci koja je stoljećima nosila život svojoj obali, ovim projektima prikladno će vrednovati i predstaviti temelje svog razvitka – industrijsku baštinu. Ugljen se počeo masovno vaditi nakon Prvog svjetskog rata, dok se nafta u Peklenici spominje već u  putopisima iz 18. stoljeća u kojima se opisuje kako se nafta koristi za podmazivanje kola, ali i u ljekovite svrhe. Upravo su ugljen i nafta uvjetovali rast većim dijelom 20. stoljeća i područje Murskog Središća pozicionirali u jedno od ključnih mjesta sjevera Hrvatske, a danas će sjećanje na industriju biti novi zamašnjak. Ujedno, spomenuti projekt pojačat će značaj postojećeg rudarsko – murskog puta. Skele na Muri i ljepota središćanske prirode već su dio postojeće ponude, baš kao i jedna od najljepših riječnih šetnica u Hrvatskoj. Osim spomen-doma rudarstva i spomen-parka naftaštva, u Murskom Središću nalazit će se i etnokuća koja će predstaviti život seljaka i rudara. Na području grada nalaze se i dva majura - jedan u Hlapičini, a drugi u Štrukovcu - te bi i oni mogli ispričati priču o onome što se u ovom kraju radilo stoljećima prije početka eksploatacije ugljena i vađenja nafte - o djelovanju i radu  kmetova. Uz onaj u Hlapičini vežu se i stare legende o belim fratrima – ivanovcima, koji su navodno tu imali svoje lječilište. Potencijal rijeke Mure dobit će nove dimenzije nakon ulaska u schengenski prostor, pošto će se otvoriti vrata spustovima i sportskom turizmu.


Također, želja je da se prostor Cimpera, koji se nalazi u neposrednoj blizini spomen-doma rudarstva iskoristi na način da se desetak postojećih apartmana stave u funkciju dok će se na području uz bivšu tvrtku TEAM prostorno planski omogućiti gradnja gradskih bazena. Također, na području bivšeg odlagališta otpada Hrastinka, nakon isteka pet godina od sanacije, predviđa se obogaćivanje prostora turističkim sadržajima. 
Realizacijom ova dva projekta, nadaju se u Murskom Središću, najsjeverniji hrvatski grad  definitivno će se ucrtati u turističku kartu Hrvatske i ovog djela okruženja. Također, turisti koji borave u okolnim destinacijama poput Termi sveti Martin ili Termi Lendava ili u gradu Lentiju, time dobivaju još jedan vrhunski turistički proizvod udaljen petnaestak minuta vožnje.