Kolumne 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Batat

Batat se kod nas uzgaja kao jednogodišnja kultura, ali je on zapravo višegodišnja kultura. Kao jelo, uzima se zadebljan korijen ili mlado zeleno lišće. Batat je veoma važan za svakodnevnu potrebu čovjeka jer sadrži mnogo vitamina (A, C, E) i minerala (K, Ca, Zn, Se). On je veoma važna namirnica, osobito za sportaše, dijetalce i dijabetičare. Sadrži mnogo škroba, a ne sadrži masti, pa se smatra visokokvalitetnom namirnicom. Batat u sebi ima hranidbena i ljekovita svojstva. Kod nas se batat uzgaja isključivo iz presadnica na otvorenom kad prestane opasnost od kasnih proljetnih mrazova. Tlo na kojem nam daje najbolje prinose je ocjedito glinasto-pjeskovito, slabije opskrbljeno humusnom komponentom, a kiselost bi trebala biti pH6. Prije početka pripreme tla, nužno je napraviti analizu fizikalno-kemijskih svojstava tla. Želite li postaviti sustav za navodnjavanje, on se postavlja istodobno s polaganjem folije. Na blago nagnutim terenima gredice su nisko postavljene, a na ravnim visoko podignute, kao za sadnju jagoda. Batat sadimo vegetativno iz presadnica. Sadnja se obavlja nakon prestanka opasnosti od proljetnih mrazova, oko 15. svibnja, a temperatura tla ne smije biti niža od 10 stupnjeva Celzijevih. Razmak između biljaka je 120x40 osim ako je folija šira. Najbolja je sadnja uzdignute gredice, uz upotrebu malča crne folije. Nakon postavljanja folije, izbušite rupe, ali pripazite da ne oštetite cijevi za natapanje. Natapanje se prekida deseti dan nakon sadnje. Tijekom uzgoja natapati smijemo vrlo oprezno, samo ako je velika suša. Previše vode u zoni korijena smanjuje prinose. Batat se na istoj parceli ne smije saditi barem tri godine. Vadi se od kolovoza do listopada, ovisno o sadnji i sorti, pravilo je kad većina korijena ima tržnu veličinu.
Batat je u tehnološkoj zriobi nakon 80 dana, možete to provjeriti rezanjem vriježa - ako se pojavi gust sok, znak je tehnološke zrelosti korijena.

Izvor: 3067