Kolumne 05.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

BILI SU TO DANI ‘KRUHA I IGARA’ U MEĐIMURJU

Bili su ovo dani slavlja u našem Međimurju. Uz dosad najsadržajniji i najraznolikiji višednevni program povodom 30. travnja - Dana Međimurske županije i Spomendana Zrinskih i Frankopana, još su se „ubacili“ i prvomajski praznici rada. Bilo je doslovno „igara i kruha“, pa se nakratko mogla zatomiti za mnoge još uvijek neizvjesna svakodnevica. Naročito za one bez posla kojima je svejedno jesmo li „Cvjetnjak“ ili „Vrt Hrvatske“, za što se na svečanoj sjednici Županijske skupštine u atriju Staroga grada u Čakovcu založila ministrica Anka Mrak Taritaš. Odvajkada smo „Hortus Croatiae“, pa neka si to svatko prevodi kako želi. S ugodom je proteklih dana primljena informacija prema kojoj je hrvatsko izdanje uglednog časopisa Forbes grad Čakovec svrstalo na sedmo mjesto najpoželjnijih gradova za življenje u Hrvatskoj! Ispred su redom samo Split, Zagreb, Rovinj, Poreč, Rijeka i Dubrovnik. Uzgred, susjedni Varaždin je tek 14., premda je nekih prijašnjih godina bio čak prvi na toj listi!

Rizičan politički eksperiment Matije Posavca

Matija Posavec, predsjednik Hrvatske narodne stranke u Međimurskoj županiji, na lokalnoj razini postupio je suprotno onom što predlaže na nacionalnom planu i, očigledno, pogriješio je. U nečem se preračunao. Naime, u političkim krugovima i javnosti snažnog je odjeka imao njegov prijedlog da HNS na sljedećim parlamentarnim izborima više ne bude dio sadašnje Kukuriku koalicije. Ponajprije, to se odnosi na predizborno koalicijsko partnerstvo sa SDP-om. Zbog toga svog stava, zacijelo je prestao biti miljenik šefice svoje stranke Vesne Pusić koja je, iz razumljivih razloga, gorljivi zagovornik nastavka suradnje sa Socijaldemokratskom partijom. Zbog toga ili nečeg drugog, Matijini haenesovci na izbore za vijeća mjesnih odbora na području Grada Preloga izišli su u koaliciji s tamošnjim esdepeovcima i doživjeli izborni debakl. Uvjerljivo ih je pobijedila koalicija HDZ-a i HSS-a. Premda je sa SDP-om partner u Županijskoj skupštini, Matija Posavec u Prelogu se upustio u rizičan politički eksperiment.

Izbornim porazom na ovoj najnižoj lokalnoj razini dao je štofa Darku Horvatu, predsjedniku međimurskog HDZ-a, da se razmaše kao da je u najmanju ruku dobio izbore u Županiji. HDZ je, vjerujem, očekivao da je u Prelogu bila moguća koalicija s HNS-om, kao nekih prijašnjih godina, kada su te dvije stranke zajedno obnašale vlast u tom gradu. Moguće je da se o tome i razgovaralo jer je Darko Horvat na postizbornoj konferenciji za medije bio izričit da na HNS više ne računa kao na partnera za parlamentarne izbore, premda se u politici nikad ne kaže - nikad. Sada je županijski čelnik HDZ-a izričit i euforičan: „Možemo razgovarati o suradnji poslije izbora, ali tada mi s pozicije - pobjednika!“ Nema dvojbe, optimizam Tomislava Karamarka o neumitnosti pobjede hadezeove koalicije na parlamentarnim izborima, iako još nije znano ni kada će oni biti, zahvatio je i međimurski HDZ.

Lesarov „obračun“ s ministrom Hajdašem Dončićem

Što se saborskog zastupnika Dragutina Lesara tiče, na jednoj televiziji ovih dana razmrsio je nedoumicu u javnosti - kuda i kamo će nakon isteka sadašnjeg mandata u Hrvatskom saboru. Odlazi iz politike, neće se više kandidirati, kaže, želi život živjeti! Ove preostale mjesece aktivne politike provest će s laburistima. Ili s onim što je od njih još ostalo.

Unatoč osipanju i nezaustavljivom padu rejtinga stranke, ili baš usprkos tome, zastupnik Lesar svojim je posljednjim istupima u Saboru podsjetio na svoje najbolje dane. Posebice je bio zapažen njegov „obračun“ s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture, Sinišom Hajdašem Dončićem u svezi monetizacije autocesta. Obrušio se na njega zbog izjave da, ukoliko se ne provede monetizacija, neće biti novaca za isplatu mirovina i plaća! „To je zloporaba dužnosti i autoriteta ministra. Slanje takvih poruka je neodgovorno ponašanje, nedopustivo i neprihvatljivo“, rekao je Lesar, te nastavio: „ Svi bismo mi u Hrvatskoj trebali biti taoci njegove sujete, arogancije i taštine koju iskazuje u svojem svakom javnom nastupu, kada tvrdi da je jedini i najpametniji znalac u gospodarenju autocestama.“

Dragutin Lesar traži i očitovanje predsjednika Vlade RH jer ovo je doista uznemiravanje javnosti, plašenje i strašenje, i to ne samo umirovljenika. Krajnje je to neprimjeren način da se osigura donošenje tako dvojbenih odluka kao što je monetizacija ili koncesioniranje autocesta. Sutra će se metodama prijetnji neisplate mirovina i plaća isiliti, primjerice, uvođenje poreza na nekretnine i tako dalje redom u demokratskoj zemlji Hrvatskoj.

 

Umjesto P.S.-a

Nakon dvadesetak godina, ponovo izviđači u Čakovcu i Međimurju. Vijest glasi da je u III. osnovnoj školi upriličen prvi zbor izviđačke družine nazvane Pozoj. U prvo vrijeme djelovat će u sastavu izviđačkog odreda Sirius iz Varaždina. Osnivanjem družine, postaju članovi Saveza izviđača Hrvatske i međunarodne skautske organizacije WOSM. Šteta što je trebalo tako dugo čekati na transformaciju ove sadržajno korisne društvene organizacije koja je u Međimurju bila iznimno brojna i omiljena među mladima. U najboljim godinama brojila je oko 2.000 članova! Na to podsjećam fotografijom najmlađih pčelica i poletaraca iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. U svojim tinejdžerskim godinama i sam sam bio izviđač.

Izvor: 3132