Kolumne 03.09.2017. 10:45. Zadnja izmjena: 03.09.2017. 10:45.

Komentar Izaka Vrtarića

Bolnica na kraju grada i pameti!

Prilikom zbrinjavanja Roberta Gašparića, Čakovčanina kojemu je pozlilo kod autobusnog kolodvora te je preminuo nakon što je prevezen u Zagreb, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije i Županijska bolnica Čakovec dokazali su kako u tančine poznaju zakonske akte. No, nedostaje zdravog razuma i ljudskosti.

Hitna pomoć je intervenirala te, potom, nesretnog čovjeka predala hitnom prijemu Bolnice. Kako je bio u kritičnom stanju, hitna pomoć ga je potom prevezla u Kliničku bolnicu Dubrava u Zagrebu. No, ni jednima ni drugima nije na pamet palo: "Otpremili smo čovjeka u kritičnom stanju! Ima dokumente, znamo tko je, red je (i obaveza!) javiti obitelji!" Podsjetimo, majka ga je tražila dva dana te je čak proglašen nestalim. Žalosna su i šuplja naknadna pozivanja na Zakone o zdravstvenoj zaštiti, zaštiti prava pacijenata i zaštiti osobnih podataka. I jedni i drugi, zamislite, dodaju kako im nitko nije poslao službeni upit!?

Majka Ljubica Gašparić čak je zvala hitnu pomoć. Nažalost, nemamo snimku toga razgovora. No, vjerovat ćemo joj na riječ kad kaže kako su joj rekli da nemaju zabilježenog Roberta Gašparića! Ljudi dragi, pa ako već doista niste telefonski mogli ženi reći da ste pronašli njenog sina u kritičnom stanju, je li bilo teško reći: "Gospođo, ne možemo o tome telefonski, biste li mogli doći do nas?"

Što će biti drugi put, ako se, ne daj Bože, neko dijete ne vrati iz škole. Što će reći majci koja ih nazove i (neslužbeno) upita: "Je li možda djevojčica stara devet godina stradala u prometu? Ne mogu ju pronaći, pomozite mi!" - Nismo primili službeni upit, a prema Zakonu tom i tom... - pravdat će se poslije ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić (putem glasnogovornice Lane Križarić) i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Tomislav Novinščak.