Kolumne 06.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

ČETRDESETAK TISUĆA ČLANOVA HNS-a, A SAMO 1,7 POSTO NA LJESTVICI POPULARNOSTI!

Bio u Čakovcu Ivan Vrdoljak, ali ne u svojstvu ministra gospodarstva, već potpredsjednika Hrvatske narodne stranke. Sastao se s međimurskim županom Matijom Posavcem i varaždinskim Predragom Štromarom, koji su ujedno predsjednici HNS-a u svojim županijama. Na slikanju za medije izjavio je kako je svrha njegovog dolaska pružiti im podršku i zahvaliti na dosad učinjenom, kako u županijama, tako i u stranci. Tom se prigodom čulo da HNS u Hrvatskoj ima čak 45.000 članova! Ako je to točno, prestigao je SDP koji, navodno, ima 43.000 članova. No, još je zanimljiviji podatak da ih je u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji 13.000, ili skoro trećina od ukupnog broja. U igri tih brojki ima nečeg misterioznog. Naime, SDP sa svojih nešto manje članova, prema Crobarometru, uživa popularnost kod 17,3 posto ispitanika, a HNS sa svojih nešto više članova tek 1,7 posto!?

 

Neće valjda biti da su ispitivači javnog mnijenja ovom prilikom zaobišli članove i simpatizere stranke Vesne Pusić, ili da sami članovi HNS-a svoje glasove daju nekim drugim strankama? Ogroman je to nesrazmjer broja članova i popularnosti stranke prema ispitivanju ugledne agencije. Na njezin račun primjedbe je donedavno imao uglavnom HDZ, dok je gacao za vodećim SDP-om. Sada, kad je stranka Tomislava Karamarka najpopularnija s 25,7 posto, ne čujem da se itko iz HDZ-a žali na pristranost u anketiranju. A kad se već bavim brojevima, po prvi put SDP nije čak ni drugi po popularnosti jer ga je pretekao OraH Mirele Holy! No, da se još nakratko vratim na HNS. Međimurskom županu Matiji Posavcu nije potrebno ovakvo iskazivanje podrške stranačkog čelništva. On sam, barem zasad, svojim djelovanjem i ponašanjem najbolje legitimira sebe u javnosti. Ispada zlobno, ali ovakvo iskazivanje podrške uspoređujem s dvojbom koristi li ili šteti u ovom trenutku Ivi Josipoviću podrška Zorana Milanovića i SDP-a u kandidaturi za novi mandat? Uz ostalo, i zbog toga što je u posjetu Čakovcu s potpredsjednikom Vrdoljakom, doduše, podalje od kamera, bio i stranački glavni tajnik Srećko Ferenčak. A on ima nekih problema s pravosuđem u slučaju Nanbudo i preprodajom zemljišta, iz kojeg je neka veća lova završila, navodno, i u njegovom džepu. Nije baš utješno da ga stranačko čelništvo štiti onom već dobrano ofucanom izlikom kako još nema pravomoćne presude, pa neka do tada radi što već radi u stranci, ako nemaju boljeg izbora. Osim toga, možda je ovaj sastanak Ivan Vrdoljak trebao održati u Varaždinu jer tamo HNS ima znatno većih problema nego u Međimurju. Uglavnom, tamo stoluje i ordinira Radimir Čačić i odvlači haenesovce u reformiste.

 

U Međimurju je zasad među prebjezima jedino Sandra Herman. Karamarko unaprijed napisao govor Prošli tjedan obilježilo je i godišnje obraćanje premijera Zorana Milanovića zastupnicima Hrvatskog sabora o stanju nacije, odnosno, o tome što njegova vlada je ili nije napravila. Čudili se iz nekih stranačkih klubova da je Milanović sve nešto uljepšao, pa ispalo da imamo nekakve dvije Hrvatske - jednu virtualnu, uglancanu premijerovu, i drugu koju većina ostalih svakodnevno živi i proživljava. Šef najveće opozicijske stranke Tomislav Karamarko zamjerio je Zoranu Milanoviću što svoj govor nije dostavio zastupnicima barem dan ranije, kako bi se, rekao je, mogli pripremiti za odgovor. Iako je Milanovićev govor čuo tek na saborskoj sjednici, gle, predsjednik HDZ-a svoje je izlaganje imao već unaprijed napisano! Zasigurno ga nimalo ne bi izmijenio ni da mu je premijerov govor poslan i tjedan dana ranije. „Veliki“ ne žele preferencijalno glasanje Zašto? Zato što ima svoje „šprance“ kojih se drži ko pijan plota. Pa, kaže, Vlada uvodi mjere i eksperimentira na cijelom narodu. Uveli su nas u labirint svojih zabluda, neznanja i neodlučnosti. Cijela država i društvo postali su taoci njihovih zabluda, neznanja i nedosljednosti. I sami vjerojatno svjesni da se stanje u Hrvatskoj neprestano pogoršava i da ljudi sve lošije žive, pokušavaju pozornost javnosti skrenuti na svjetonazorske svađe, stvarajući time nepotrebne podjele. Ovoj vladi više ne vjeruje većina hrvatskog naroda. Pokazala je nesposobnost da zemlju izvuče iz duboke gospodarske krize. Svojim mjerama krizu samo produbljava i povećava očaj beznađa i besperspektivnosti. Ako je takvoj vladi i njenom predsjedniku doista stalo do dobrobiti naroda, trebala bi podnijeti ostavku i vratiti mandat narodu koji ju je izabrao, reče Tomislav Karamarko, pa zaključuje: Hrvatska sigurno može i mora bolje. Treba joj snažna i sposobna vlada koja će vratiti nadu i pokrenuti umrtvljene potencijale te stvoriti preduvjete da kreativnost i radišnost naših ljudi, po kojima su poznati u svijetu, dođu do punog izražaja.

 

Treba nam vlada koja će okupiti sve domoljubne i stručne potencijale koji imaju odlučnosti i spremnosti i snage za provođenje ključnih reformi. Nije to rekao, ali, podrazumijeva se, treba nam HDZ-ova vlada. Inače, u izlaganjima zastupničkih klubova podosta se polemiziralo o najavi referenduma o izmjeni izbornog zakonodavstva, posebice preferencijalnom glasanju, iako to zaista nije bila tema za premijera. No, iznenađuje li ikoga što ni SDP, ni HDZ, pa ni HNS, nisu pristaše da se zastupnici u Sabor biraju imenom i prezimenom? Svjesni su da u tom slučaju mnogi njihovi podobnici i poslušnici nikad ne bi ni primirisali saborske klupe.

 

Umjesto P.S.-a Fotografije bude sjećanja na nešto što je bilo. Na ljude, događaje, pojave, pa i draga mjesta naših lutanja ili življenja. Ova slika podsjetnik je na samo jedan dio grada Čakovca kojeg više nema. Pogled je to s Kvatrića na usku, nekoć zvanu Kašarovu ulicu. Na jednom je uglu zgrada bivše apoteke, a na drugom prodavaonice elektromaterijala koja je srušena, kao i sve ostale zgrade u njezinom produžetku. Bila je pokockana, kao uostalom i sve prometne površine u centru grada. Na Kvaternikovom trgu, tada Trgu oslobođenja, hladovinu su pravile krošnje javora koji su prije nekoliko godina uklonjeni, a novozasađena mlada stabla još se nisu razgranala. Promet ni izbliza nije bio kao danas, a prevladavali su fićeki. Sada je na prostoru Kašarove ulice dvosmjerna cesta u kojoj izgledom dominira moderna zgrada nekadašnjeg Međimurjepleta.

Izvor: 3101