Kolumne 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Čuvanje povrća zimi

Kako bismo povrće koje smo uzgojili s mnogo truda uživali u zimi, moramo ga zaštititi tako da sačuva okus, sočnost, hranjivost i vitamine. Svako povrće preko zime zaštićujemo na svoj način. Neke biljke od samog početka trebaju posebnu njegu. Luk koji je rastao na vlažnom tlu nećemo preko zime moći lako sačuvati. Ako smo celer previše gnojili preko lista, brzo će postati spužvast. Špinat koji se previše gnojio teško će prezimiti. Prezimljavanju na otvorenom treba posvetiti posebnu pažnju. Matovilac prije zime očistite od korova i prekrijte ga granjem. Brati ga možete čitave zime, naravno, kad nema mraza. Na taj se način pobrinite i za radič koji se ne nosi u podrum, a to vrijedi i za crni korijen.
U listopadu se endivija prenosi u podrum. Lopatastim vilama izvadi se i s grudicom zemlje na korijenu presadimo ju u vlažni pijesak. Moramo ju stalno njegovati i odstranjivati natrulo lišće. Zdrave korijene radiča stavite u keramičke lonce izbušene tako da vrat korijena leži u rupici.
Unutrašnjost lonca jako napunite gnojenom zemljom, a na taj način možete spremiti i peršin i celer ako upotrebljavate samo lišće. Ako je rotkvica dobila previše gnojiva, postaje spužvasta. Skladištimo je u podrumu, u pijesak. Pupčar možete brati čitavu zimu, naravno, ako niste zakasnili sa sjetvom i ako je biljka zdrava.
Ciklu je najbolje tik pred zimu uskladištiti u pijesak. Kod iskopavanja morate biti vrlo pažljivi da ne oštetite korijen je, ako je ranjena, istječu sokovi i lako ju napadaju razne bolesti.
Lišće nemojte rezati, samo ga otkinite. Mrkvu stavite u podrum, u sanduk s pijeskom, a ako imate veću količinu, napravite isto kao kod radiča. Artičoku stavite u vlažan pijesak. Stabljiku skratite na dva pupa. Crni korijen vadite isto u listopadu i prenesite u podrum u kojem se uskladišti u pijesak - kod njega pripazite da se korijen ne ozlijedi. Luk i češnjak možete splesti u pletenice i objesiti na zaštićeno mjesto na kojem neće smrznuti.

Izvor: 3051