Kolumne 17.12.2018. 12:19. Zadnja izmjena: 17.12.2018. 12:34.

Logopedski kabinet Sonus

Čuvate li svoj glas?

Dugotrajna zlouporaba glasa i nepravilna primjena mehanizama za proizodnju glasa glavni je uzrok dječje promuklosti i upravo zato važno je naučiti djecu da čuvaju svoj glas. 

O higijeni glasa važno je poučiti i profesore, učitelje i odgajatelje, koji  uz pjevače, glumce, spikere, svećenike, sportske trenere, turističke vodiče i voditelje, spadaju u čak trećinu radno aktivne populacije modernog društva kojoj je glas primarno sredstvo rada. Poznato je da su nastavnici gotovo najčešći pacijenti s poremećajima glasa. Oni spadaju u profesionalne govornike, kojima poremećaj glasa može ograničavati primjereno obavljanje posla. Prvi simptomi problema s glasom su nadraženost grla i potreba za kašljanjem, osjećaj boli u grlu, promuklost, umor glasa ili njegov potpuni gubitak. Higijena glasa je ono što donosi kvaliteniji glas i pomaže nam zaštiti ga od bolesti i oštećenja.

Poželjno je naučiti da ne naprežu glas pretjerano vičući, pjevajući ili proizvodeći glasne zvukove koji preopterećuju njihove glasnice, da izbjegavaju ustrajno i pretjerano čišćenje grla ili kašljanje (da ne prijeđe u naviku), da ne tjeraju glas da “previše radi” i da ga nauče “odmarati” ne pričajući barem sat vremena na dan, da priđu bliže osobi s kojom razgovaraju, da se ne dovikuju iz susjednih prostorija. Potrebno je češće disati na nos nego na usta, a u slučaju promuklosti ne šaptati ili zviždati.

Nadalje, potrebno je paziti da grkljan ne bude presuh pijući dovojno vode, izbjegavajući zadimljene prostorije, pušenje te pića i jela koji mogu isušiti ili iritirati grlo (gazirani sokovi, velike količine čaja i čokolade, kisela, parena ili ljuta jela). 

Izvor: 3321