Kolumne 29.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Cvjetovi za jelo

Priroda pruža mnogo nijansi boja livadnog, šumskog, vrtnog i vodenog cvijeća. Neke od njih možemo iskoristiti kao dodatak voćnim napicima i salatama, nekima začiniti jelo ili maštovito ukrasiti pladnjeve s hladnim jelima, salate, juhe, sendviče ili upotpuniti izgled voćnim slasticama. Mali broj cvjetova ima određen okus, zato je njihova vrijednost u bojama, oblicima cvjetnih pupova i latica.
Cvjetovi koje želite iskoristiti za ukrašavanje jela beru se kad su najsvježiji, odnosno ujutro, kad se osuši rosa. Oni su vrlo krhki i nježni, mogu se lako oštetiti i zgnječiti, zato ih lagano odrežite s dijelom peteljke i položite na dno pletene košarice. Cvijetne pupove, pupoljke treba sakupljati po suhom i sunčanom vremenu, u kasno poslije podne.
Neven cvate u raznim nijansama žute i narančaste boje, s jednostrukim ili dvostrukim laticama, od ranog proljeća do kasne jeseni. Cvatne su mu latice aromatične i gorkaste, a koristi se za razna jela, kao začin i dekoracija. Pažljivo skinite latice i pospite ih po raznim salatama koje su već začinjene svojim toplim bojama. Pružit će užitak oku, a svidjet će vam se i njihov okus. On se od davnina spominje kao začin, danas isto tako služi za boje ribljih juha, posebno onih od ugora. Njih stavljaju i na meso, a ponekad se dodaju i u maslac. Dodaju se i vodi kod kuhanja riže. Nevenovi cvjetovi mogu se uspješno osušiti i koristiti zimi kao začin i za spravljanje ljekovitog napitka.
Maslačak - osim mladih listova koje možete koristiti za mnoga jela od svježih cvjetova i jaja, možete ispeći delikatesne omlete. Od cvijetnih pupova dobiva se delikatesno vino, a stavlja se i u ocat i spravlja kao kapare.

Izvor: 3044