Kolumne 16.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Endivija

Jedna od najraširenijih salata kod nas je endivija koja se uzgaja radi listova koji se jedu svježi. Salata je skromnih zahtjeva prema uzgajanju i toplini, a najviše ju sijemo za kasnu jesensku potrošnju, no, možete ju sijati i sad, u proljeće. U vegetaciji za rast i razvoj optimalne su temperature od 15 do 18°C. Kod više temperature, i sjeme slabo niče. Najviše se uzgajaju sorte širokih listova, a one koje imaju kovrčave listove nešto manje. Evo nekoliko njihovih sorti.
Stratego - rana sorta veoma bujne lisne rozete s blijedožutim dijelovima. Veoma je otporna na prerano tjeranje cvjetne stabljike.
Bossa - srednjerana sorta zelenih glatkih listova koji tvore izuzetno bujne i krupne okruglaste rozete. Uz jesensku proizvodnju, može se uzgajati i u rano proljeće, a za potrošnju dolazi na početku ljeta.
Salanca - srednjerana sorta okruglih blijedozelenih listova. Lisna rozeta je srednje veličine, a sredina je zbijena, blijedožute boje. Kod nje se teško dogodi prerana cvatnja i zato se može uzgajati u ljetnim mjesecima, a zbog otpornosti na niske temperature i zimi.
Solera - spada u srednjekasne sorte zelenih glatkih listova koji su poluuspravni u rozeti. Lisna rozeta je zbijena i velika, sa središnjim žućkastim dijelovima. Ona je za kasnojesensku proizvodnju, a u područjima blage klime može se uzgajati i zimi. Cvjetnu stabljiku sporo razvija.
Maral - srednjekasna sorta tamnozelenih izduženih listova i žutozelenih unutar listova rozete. Lisna rozeta je velika i rastresita. Uzgaja se u jesen, a u blagim klimatskim prilikama može se uzgajati i zimi.
• Endivijini listovi su bogati gorkim tvarima koje potiču probavu, a ima i visok sadržaj inulina koji joj daje posebnu vrijednost u prehrani dijabetičara. Ona je izvor vitamina C, minerala, kalcija, fosfora, željeza i karotena.

Izvor: 3081