Kolumne 12.09.2019. 13:02. Zadnja izmjena: 12.09.2019. 13:15.

Zanovijetanja Ivice Žiškovića

Europska ekotržnica šutke nestade

Šutke, bez ikakvog odjeka u medijima, srušena je ovog ljeta ekotržnica na čakovečkom placu. To i ne bi bila neka vijest da nije riječ o jednom od rijetkih projekata u ovome gradu koji su sufinancirani europskim novcem.

Podsjetit ću da je uz veliku pompu otvorena 29. svibnja 2015. godine uz nazočnost ondašnjeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Paviljon za tržnicu izgrađen je u sklopu slovensko-hrvatskog projekta „Zeleni krajolik“, kojeg su provodili Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Zavod Murska Sobota, Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave, Inštitut za napredne tehnologije in komunikacije Murska Sobota, Grad Ludbreg, EUVITA Claster i Razvojna agencija grada Čakovca.

Time se tada dičila gradska vlast. Gradonačelnik je naglašavao da je u Čakovcu prepoznata važnost lokalne proizvodnje hrane i ustroj kratkih lanaca opskrbe, što je i strategija EU-a, te će Grad poljoprivrednicima, koji nude proizvode visoke kvalitete, omogućiti što bolje uvjete za njihov plasman. To im je omogućavala ta ekotržnica.

Nakon kratkotrajnog „blagostanja“, sada su svi oni završili u običnim kontejnerima na čakovečkom placu. Inače, ukupna vrijednost projekta „Zeleni krajolik“ bila oko 470.000 eura, od čega je Čakovec zapalo oko 90.000 bespovratnih eura, koji su rušenjem ekotržnice otpuhnuti u nepovrat! Zna se što slijedi, ako se neki EU projekt ne realizira u roku – novac se mora vratiti, ali – osim blamaže, nije mi poznato postoje li ikakve sankcije za ovakve nebuloze, gdje se novac dobije, objekat izgradi, ali ubrzo potom i namjerno poruši...

(novi komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u novom broju Međimurja od 9. rujna)