Kolumne 12.07.2017. 22:48. Zadnja izmjena: 13.07.2017. 15:01.

Komentar Izaka Vrtarića

Hoće li brijeg kravi, ili krava brijegu?

Dobra krava se i u štali proda, kaže jedna stara narodna poslovica, koja cilja na to da je kravi, u biti, mjesto u šumi, na livadi, na strnjiki... Svjež zrak, kretanje, sočna trava, sve su to faktori koji utječu na zdravlje naše drage muzare, kao i na kvalitetu njezina mlijeka. No, kako je u našoj državi već gotovo sve otišlo k vragu, idioti na položajima trude se i krave poslati u istom smjeru. Evo što nam je ovih dana, negdje u međimurskim bregima, ispričao jedan veći stočar, čiji ćemo identitet čuvati od spomenutih idiota iz mliječne industrije:

- Referenti nam tvrde da ne možemo imati i kvalitetu i količinu ako krave puštamo van. Traže da ih držimo samo u štali, iako nas stručnjaci, s druge strane, uvjeravaju da bi trebale izlaziti. Mi krave puštamo. Nešto vani i popasu, no, hranimo ih u štali - ispričao nam je naš sugovornik.

Uz njega je u tim trenucima bio i veterinar, koji je kazao: "Naravno da bi se krava trebala kretati vani i pasti. Povećava joj se cirkulacija vimena i proizvodi 20 posto više mlijeka." Složio se da postoji mogućnost da masnoća u tom slučaju bude nešto manja. No, uključio se ponovo stočar, to uopće ne znači da ona nije dovoljna.

- Potpuno su u krivu. I s puštanjem krava van dobivamo masnoću od 4,2 posto. A oni, oni uvoze mlijeko masnoće 3,6! E da netko prouči to kaj uvoze... Pazite sad ovo; ne odgovara im niti da im damo mlijeko masnoće od 4,3 do 5, što također možemo postići. Za masnoću od 4,5 plaćaju manje nego za 4,3 - pojadao nam se bespomoćni stočar.