Kolumne 05.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Dan Međimurske županije

Kako su se župan i Kalšan izgubili na putevima Zrinskih?

Čudni su putevi Zrinskih..., a, svjedočih, da se na njima ljudi mogu i izgubiti. Upravo se to dogodilo županu međimurskom Matiji Posavcu i Vladimiru Kalšanu, ravnatelju Muzeja Međimurja. U poplavi priredbi povodom Dana Županije, sve su se udruge i jedinice lokalne samouprave natjecale da i njihova zabava bude dio te poplave svemeđimurskih razmjera. Na sve strane se slavio glavosijek Zrinskog i Frankopana, a sjećam se, ne tako davnog, vremena kad je povjesničar Vladimir Kalšan (javno) negodovao te upozorio da se izborom datuma pogibije velikaša kao Dana Međimurske županije zapravo upada u neprijemereno slavljenje "dana kad su gazdama glave sjekli". Nisu ga tada poslušale aktualne županijske glave te se i dalje slavi dekapitacija Zrinskog i Frankopana. I što može ravnatelj Muzeja, do prilagoditi se, te je 28. travnja odlučio, naravno u sklopu proslave Dana Županije, otvoriti Muzejski informativni centar. To je prostor od 120 kvadratnih metara (u prizemlju palače Starog grada) gdje počinju putevi Zrinskih... a završavaju - kako koji: neki u kakvom restoranu, neki f pelnici, neki pre žganici. 

 

- Pri kraju smo projekta Tematski putevi Zrinskih koji realiziramo s kolegama iz Szigetvara, vrijednog 170.000 eura, i kojim unosimo nove smjernice turizma u naš kraj. Putevi Zrinskih počinju ovdje, u Muzejskom informativnom centru, gdje zainteresirani mogu dobiti besplatne informacije te se upoznati s nizom turističkih opcija, odnosno programa obilaska i boravka u Međimurju uz bogatu i zanimljivu ponudu - pojasnio je ravnatelj Kalšan, međutim, uzvanicima nije mogao pokazati ništa, osim novog parketa i (tvrdih) stolica, jer... suvremena oprema - koja zapravo jest Muzejski informativni centar i koja je "navigator" na putevima Zrinskih - još nije stigla. Nakon uvodnih riječi, domaćin Kalšan je nečim morao zabaviti malobrojnu publiku pa im je pustio dokumentarni film o (svim!) Zrinskima i njihovim apartmanima, beskrajan k'o prohujala stoljeća.

 

ŽUPAN I BANDISTI

I tako umjesto Zrinskim drumom, Kalšan i župan zabludješe šumom: župan je na krilima slavljenja glavosijeka, prilikom otvorenja nepostojećeg MIC-a,  emocionalno dodao: 

- Sanjam da prostor Starog grada uistinu živi... da u njemu sviraju puhači, da ovdje, jednom bude i sjedište Županije.

 

Kako protumačiti županove snove? Znače li da mladi Posavec želi stolovati u palači i(li) želi da ga jutrom, kad tamo dođe na posao, dočekuju bandisti, umjesto nijeme Zrinske garde?

Izvor: 3132