Kolumne 04.03.2017. 09:49. Zadnja izmjena: 04.03.2017. 09:51.

Kabelski distributivni sustav

KDS, za dug star 12 godina, opominje davno preminulu osobu

U poštanskim sandučićima ove su se godine počela pojavljivati doista čudna pisma građanima, korisnicima komunalnih usluga. Usluga za koje se zna da kao potraživanje, pozove li se korisnik usluge pisanim putem na zastaru ako je nenaplaćeno u periodu dužem od godinu dana, nije više ni naplativo. Ali...

Uz primjere u Listu MEĐIMURJE  već opisane, uredništvu je stavljena na uvid opomena koja je upravo jedinstvena. Upućena je osobi preminuloj deset godina prije tzv. "datuma dokumenta" (dana kada je dokument "nastao"), zbog neplaćenih potraživanja kabelskog distributivnog sustava, tvrtke KDS d.o.o. Čakovec, za neplaćenu pretplatu. Mogući šlamparaj u prijenosu ugovornog odnosa (i računa) na nekog drugog iz obitelji koja je (vjerojatno, a možda i nije) koristila uslugu, najmanji je problem.

Zanimljivije je, da se dokument izlistan 1. siječnja 2009. (zamislite, na samu Novu godinu ljudi su radili), odnosi na neplaćenu pretplatu od svibnja 2003. godine (šest godina prije) do prosinca 2004. godine. Plus 890 kuna duga iz perioda prije svibnja 2003. godine. A opomena se šalje sada,12 godina nakon "datuma  dokumenta"! Naravno, opomenom se zahtijeva uplata "dužnog iznosa" odmah, najkasnije u roku 10 dana od dana primitka opomene, jer u protivnom idu "druge zakonom određene mjere".

Opomena je ispisana 8. veljače ove godine, "najmlađi dug" po toj opomeni je iz siječnja 2005. za prosinac 2004. godine. Ukupno, odmah treba platiti 1.590 kuna. Pa kakvo je to računovodstvo i knjigovodstvo koje dvanaest godina ne reagira i ne traži naplatu "dužnog iznosa"? Krpa li se zapravo takvim opomenama knjigovodstveni i računovodstaveni nemar, pa onako usput, malo i maltretira građane besmislicama? 

Piše na opomeni da je dokument "generiran na elektroničkom računalu i punovažan je bez potpisa i pečata". To možda dijelom objašnjava stvar: možda je kompjutor, kao umjetna inteligencija, sam napisao i poslao opomenu, a ne Biserka Sedmak za koju piše da je sastavila dokument, ni Zdravklo Fajfar, direktor koji je također "elektronički generirano" potpisan na opomeni.

Kakav je epilog? I za tako nešto besmisleno kao što je opisana opomena s kronologijom zbivanja, član obitelji, morao je također uputiti pisani prigovor. A možda i nije. KDS, naime, ima adresu i ime pokojne osobe, ali ne i OIB (jer ga za života te osobe nije ni bilo), pa će teško se provesti "druge zakonom određene mjere", kao što je ovrha, na primjer. Koliko se zna, FINA još nikog s trajnom adresom na mihovljanskom groblju nije uspjela blokirati i ovršiti.