Kolumne 12.04.2017. 23:07. Zadnja izmjena: 13.04.2017. 15:11.

Komentar Marijana Belčića

Koga u Belici pozna Antonio Alvarez III.?

Klepetan se nije vratio Malenoj i uskoro ćemo svi u korotu (dopuna 12. travnja - ipak se vratio, glavna vijest!). ZOO Zagreb u Ljubljanu za zeta daje Borisa, čimpanzu koji bude čimpanzicama, 16-godišnjoj Neži i 14-godišnjoj Niki, pod budnim okom "punice", 40-godišnje Mojce, napravil fačuke i tak scifral genetiku čimpanza u EU. Ozbiljno!? Ma ljudi, ozbiljno!?

Opširnije se izvještava o tome nego jasno i konkretno što čeka tzv. male dobavljače premrle od straha u slušanju vijesti, ne bi li čuli u šumi imenica kao što su mjenice, eskont, faktoring, regres, standstill, lex Agrokor i koju o tome kada će i koliko novca dobiti (i hoće li uopće) za isporučeno hobotnici hrvatske neprincipijelno dogovorne ekonomije Agrokoru ili nekom od krakova te hobotnice.

Neki su robu isporučili i nekom od otkupljivača Agrokora (Međimurci Agrofructusu i Biosu), a HPK kaže da tih ima bar još toliko s ne manje nepodmirenih potraživanja.

A gledajte... Minimalna plaća zakonski je 3.276 kuna (bruto). Znači da je prosječni OPG, obitelj, ugrožena s nenaplaćenih 160.000 kuna. Ili s neisplaćenih 48,8 minimalnih plaća, dakle četiri minimalne godišnje plaće (plus božićnica od 0,2 plaće) za četiri člana obitelji na OPG-u koji rade od jutra do mraka. I s tim neisplaćenim plaćama oni beskamatno kreditiraju hobotnicu. Onu istu koja, uz neplaćanje isporučenog u razumnom roku, dampinški im uvozi radi ekstraprofita npr. krumpir iz Bosne tretiran sa zabranjenim sredstvima, a za kontrolu (do sad) nitko nije ni pitao. 

A znate kako izgleda kad naš belički krumpiraš izvozi u Njemačku? Ovako: Kartoffelhändler daje prvo krumpir na analizu, npr. u Landeskuratorium für pflanzliche Erzeugung in Bayern - Qualitätsverbund für Speise und Speise frühkartoffein gdje ga provuku kroz točno 20 laboratorijskih kriterija! U Hrvatsku se takve robe provuku kroz rupe u regulativi (sjetite se salmonele itd.).

I tko će sad razriješiti sve što smo saznali o perjanici hrvatskog gospodarstva? Neki Antonio Alvarez III? Koga on pozna u Belici, Kuršancu, Totovcu ili Donjem Kraljevcu? Nikoga. On i onak nije došao zbog našega Miške ili Gustija, on je tu da spasi bankarima novce. A ne naše domaće ovce.

Muči me ipak: pa kak' još nitko nije u našoj županiji bar pokušao sazvati skup ljudi ugroženih aferom Agrokor, da vidi može li im se ikako organizirano (pri)pomoći?! A da: zaboravio sam da su izbori...