Kolumne 23.05.2019. 12:16. Zadnja izmjena: 23.05.2019. 12:17.

Zanovijetanja

Kolumna Ivice Žiškovića: Čakovec ne mari za ruralni razvoj?

(...) Svi na izbore! – bila je krilatica u nekim prošlim vremenima, kad se, zapravo, nije biralo već samo glasalo o nečemu što je već ranije bilo odlučeno u raznoraznim komitetima. Ovaj put, u nedjelju, stvarni su izbori. Građani doista odlučuju tko će biti naši zastupnici u Europskom parlamentu. Moj je savjet, dajte glas onima koji nešto stvaraju i čija su djela vidljiva, a ne onima koji samo obećavaju, a malo je toga odrađenog iza njih. Mjerljivo je to po raznim parametrima. Primjerice, koliko su europskog novca „dovukli“ u svoje sredine i doprinijeli višem standardu građana.

Ovih dana objavljeni su rezultati povlačenja novca iz Programa ruralnog razvoja. Među najuspješnijima su i dva međimurska grada – Mursko Središće i Prelog. Da usporedbe budu što realnije, iskazano je koliko novca je ostvareno po glavi stanovnika bez obzira na veličinu grada. Po tom mjerilu, Mursko Središće je peto na ljestvici iza Nina, Hrvatske Kostajnice, Klanjca i Opuzena, ali je ujedno prvo po apsolutnom iznosu, koji iznosi 14,4 milijuna kuna! Iza njega su i znatno veći gradovi poput Koprivnice, Karlovca i Bjelovara. Po ostvarenom iznosu na sedmom mjestu je Prelog s 10,9 milijuna kuna. Čakovca nema, jer se po tom programu ne nalazi među prvih 15 niti među malim, ni srednjim, a niti velikim gradovima! (...)

(komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju novog broja Međimurja od 20. svibnja)