Kolumne 01.11.2019. 09:58. Zadnja izmjena: 01.11.2019. 09:58.

Zanovijetanja

Kolumna Ivice Žiškovića: Horvat najdugovječniji ministar

(...) Nedvojbeno, Darko Horvat je dosad najdugovječniji međimurski ministar u čak dvije hrvatske vlade. Kao prije u obrtništvu, tako je sada poprilično agilan u gospodarstvu, premda se mora nositi s nemalim izazovima. Izvlačenje brodogranje iz ćorsokaka najizazovnije je. Uspije li, kapa dolje. Više od drugih kolega ministara, susreće se sa stranim dužnosnicima, gospodarstvenicima i investitorima. E, tu ima problema. Da ih privuče, nudi im i obećava svašta, a oni se nećkaju. Nikako da prihvate Hrvatsku za ulaganja. Nije krivica na ministru, već vlasti u cjelini, čija je on tek jedna od sastavnica. Za nedavnog posjeta njemačkog ministra gospodarstva i energetike, reče Darko Horvat: - Vrijeme je da vratimo povjerenje njemačkih investitora!

Koje smo, očigledno, bili izgubili. No, je li se u međuvremenu išta bitnog promijenilo? Što bi, ili je trebalo mijenjati, odgovorio je sam njemački ministar Peter Altmeier. To je pojednostavljenje ili ukidanje brojnih administrativnih barijera i postupaka s kojima se susreću poduzetnici. Ne samo strani, već i domaći. Za razliku od nama konkurentnih zemalja, promjena je malo ili nimalo. Ministar Horvat pojednostavljuje procedure u svom resoru, ali opći zakonodavni i pravni okviri su u nadležnosti ministstava uprave i pravosuđa. Oni su kočničari razvoja! (...)

(Novi komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju novog broja Međimurja od 28. listopada)