Kolumne 15.01.2020. 08:20. Zadnja izmjena: 15.01.2020. 08:25.

Zanovijetanja

Kolumna Ivice Žiškovića: Kako je Bero ukrao show Zokiju

Svima nam je već dosta predsjedničkih izbora kojima je hrvatski javni prostor bio zaokupljen proteklih mjeseci. U predahu do kampanje za parlamentarne izbore, koja već tinja, nizat će se ocjene i analize, pa ću i ja ponešto naškrabati kao post festum tog hrvatskog „festivala demokracije“. U izbornoj noći, nakon što je postalo jasno da je pobijedio Zoran Mlilanović, ispunjenom halom u zagrebačkoj Tvornici kulture, gdje su se okupili njegovi suradnici, pomagači i simpatizeri, počelo je gromoglasno skandiranje: Bero, Bero...! I, doista, za govornicu je stupio predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Kao da je on pobjednik ovih izbora! Ukrao je show pravom slavodobitniku. U desetominutnom govoru nahvalio je SDP kao najzaslužnijeg za Milanovićev trijumf. Kao da stranka ima najmanje milijun članova, koliko je ljudi glasalo za novog predsjednika Hrvatske.

U takvom ozračju Milanović je bio kratak. Nije bio euforičan, niti likovao. Bit će predsjednik svih građana, neće strančariti. Ne priziva zajedništvo kao jednoumlje, već jednakost svih uz njihove različitosti. Tako će on protiv podjela u društvu. Sve stranke za njega će biti jednake, a prije inauguracije i formalno će istupiti iz SDP-a, koji se na parlamentarnim izborima neće moći „šlepati“ na njegov račun. Jest da je njegovim izborom SDP-eu zapuhao vjetar u stranačka jedra, ali će i dalje morati kormilariti Bernardić. To vrijedi i za čakovečki, odnosno međimurski SDP, čiji je vrh također prisustvovao slavlju u Tvornici kulture. Uz Istru, Milanović je najuvjerljivije pobijedio upravo u Međimurskoj županiji. Ali, u zabludi je, posebice čakovečka partijska nomenklatura, ako misli da su ...

(novi komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju novog broja Međimurja od 13. siječnja)