Kolumne 20.03.2020. 08:37. Zadnja izmjena: 20.03.2020. 08:39.

Zanovijetanja

Kolumna Ivice Žiškovića: Možda virus prosvijetli političare

Uz sve nedaće koje donosi koronavirus, moguće je da u Hrvatskoj prosvijetli politiku i političare. Da napokon počne promišljati o dugoročno o održivoj ekonomiji, a ne samo od mandata do mandata neke vlade, a poslije kako bude. Jer, sličnih ugroza, možda i apokaliptičnijih od ove, moguće je i ubuduće očekivati. Tek u ovakvim situacijama vidi se koliko je pogubno gospodarski rast velikim dijelom temeljiti na krhkom turizmu, jer, eto, Bog nam je podario „najljepšu zemlju na svijetu“ s morem i 'tisuću' otoka. Čak dvadeset posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ostvarujemo od turizma, pedesetak i nešto posto je osobna potrošnja građana, a tek ostatak otpada na sve ostale gospodarske djelatnosti. Najlošije stojimo s industrijom i poljoprivredom.

A kad nastupe krize, poput ove, upravo turizam najviše pada. Samim tim i BDP-e. Gospodarstvo nam je u gabuli. Očito da u Hrvatskoj tranzicija, odnosno, prijelaz iz bivšeg socijalističkog društva u novo kapitalističko, nije provedena kao u većini bivših socijalističkih država, koje nas u gospodarstvu, ali i svemu drugom dobrano šišaju. Tom realnošću se dosad nije ozbiljno pozabavila ni jedna vlada, bila desna ili lijeva...

(novi komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju novog broja Međimurja od 1. ožujka)