Kolumne 28.12.2019. 06:47. Zadnja izmjena: 28.12.2019. 06:47.

Zanovijetanja

Kolumna Ivice Žiškovića: Na željezničkom zapećku!

Maćehinski odnos prema željeznici naročito rastužuje nas u Međimurju. Dogodine ćemo obilježiti punih 160 godina od izgradnje prvih željezničkih kolosijeka na tlu današnje Hrvatske! Tih 42.389 međimurskih metara pruge bilo je na trasi, koja je u ono vrijeme povezivala Budimpeštu s Bečom i Trstom, a nama omogućila ubrzani industrijski i svekoliki gospodarski razvoj. Kasnije su iz Čakovca krenuli željeznički pipci na sve strane. Bio je Čakovec značajno međunarodno željezničko čvorište, pa je imao čak tri željezničke postaje, više nego mnogi drugi veći gradovi!

Danas smo u željezničkom prometu – u zapećku! Za ono nešto malo vlakova koji prometuju najstarijom hrvatskom prugom, zadnja stanica je Kotoriba. Nikam dalje! Promet prema Sloveniji reduciran je na najmanju moguću mjeru. Pogubno stanje sa željeznicom spoznali su sjevernohrvatski župani znatno prije hrvatske Vlade...

(novi komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju novog broja Međimurja od 23. prosinca)