Kolumne 08.03.2019. 11:23. Zadnja izmjena: 08.03.2019. 11:24.

Zanovijetanja

Kolumna Ivice Žiškovića: Romska odbijenica isplati naknada kupovnicama!

Malo je izgledno da će Romi umjesto keša za socijalne naknade primati vaučere, kako se to zalaže Međimurska županija. Međimurski argumenti su čvrsti. Novac koji se isplaćuje potrebitima, a kod nas su to pretežito Romi, dobrim dijelom ne troši se namjenski. Odlazi na kockanje i alkohol, a onda ga nedostaje za namirenje osnovnih životnih potreba, posebice djece. Tu problemi eskaliraju, pa za posljedicu imamo asocijalno ponašanje, nasilje u obitelji, te učestalu delinkvenciju u obliku krađa i upada na tuđe posjede.Na sve to već duže vrijeme upozorava međimurski župan Matija Posavec, a evidentno je i iz izvješća Centra za socijalnu skrb i Policijske uprave međimurske. Sličnog je stajališta i župan Varaždinske županije.

Nedvojbeno, problemi se napokon moraju početi sustavno rješavati, a kao jedna od mjera predlaže se nadzor nad trošenjem zajamčene minimalne naknade i to na način da se ona isplaćuje u obliku vaučera, odnosno kupovnica za sasvim određene nužne proizvode i komunalne usluge. Očekivano, prvi koji se tome usprotivio bio je...

(komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u tisaknom izdanju novog broja Međimurja od 4. ožujka)