Kolumne 05.07.2019. 08:56. Zadnja izmjena: 05.07.2019. 08:58.

Zanovijetanja

Kolumna Ivice Žiškovića: Slavljen praznik kojeg državna vlast sad opoziva!

Što smo slavili 25. lipnja? Državni praznik koji to (više) nije ili neće biti! Čestitali nam ga najviši državni dužnosnici, pa nam usput prenosili svoj zajednički stav da to nije prikladan datum i da ga treba zamijeniti drugim! Najblaže rečeno, neprimjereno, da ne kažem – degutantno. Mogli su nas ostaviti na miru da obilježimo ovaj Dan državnosti, koji je u ovoj zemlji (još uvijek) na snazi, pa tek potom izaći s prijedlogom, za kojeg se već unaprijed može ustvrditi da će biti izglasan u Saboru, jer ga nudi HDZ.

Po njima, novi Dan državnosti slavit će se 30. svibnja. Jer, narod tako želi (kao da se narod išta pita), primjereniji je, intimno im nekako više paše, a i pada dok škole još rade, pa će se mladež lakše identificirati s njime! Ovaj posljednji „argument“ je totalno besmislen. Zar bi onda trebalo mijenjati i nadnevak obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, hrvatskih branitelja i Oluje (5. kolovoza), koji su također izvan nastave? Ili, zar se s više digniteta slavi Dan neovisnosti (8. listopada) jer pada tijekom školske godine?...

(komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju novog broja Međimurja od 1. srpnja)