Kolumne 04.10.2019. 21:20. Zadnja izmjena: 04.10.2019. 21:20.

Zanovijetanja

Kolumna Ivice Žiškovića: Svaka sedma mirovina povlaštena

(...) Sindikalnim središnjicama, inicijatorima za raspisivanje referenduma pod geslom „67 je previše“, predstoji suočavanje s iskrenošću Vlade, koja je odlučila udovoljiti svim njihovim zahtjevima. Životna dob s kojom se može u redovnu mirovinu nije bila jedino što sindikati traže. Ukazuju i na potrebu da se mirovine po posebnim propisima, takozvane povlaštene, izuzmu iz sustava Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i isplaćaju izravno iz državnog proračuna. Stavka je pozamašna. Doseže oko šest milijardi kuna godišnje. Toliko je manje novca za, nazovimo ih, obične mirovine, koje temelje isključivo na godinama za koje je osiguranik uplaćivao mirovinski doprinos.

Što se predlaže? Da HZMO kod „povlaštenika“ sudjeluje samo u plaćanju njihovog stvarnog radnog staža. Preostali višak, kojeg mu je ionako „darovala“ država, neka ona i plaća. Jer, te su mirovine za neke kategorije stvarno previsoke, a broj primatelja prevelik u usporedbi s drugim zemljama koje ih imaju. Prema podacima HZMO-a, u Hrvatskoj je sada čak 175.167 korisnika mirovina po posebnim propisima! Proizlazi da je svaki sedmi umirovljenik - povlašten! (...)

(komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju novog broja Međimurja od 30. rujna)