Kolumne 12.06.2020. 08:53. Zadnja izmjena: 12.06.2020. 08:56.

Tele(re)vizija

[Kolumna V. Trstenjaka] Junaci

Srećom, onaj smiješni virus se privremeno povukao u ilegalu, dječica su se vratila u svoje učionice, jer da nije tako HRT bi se našao u problemu.

Naime, za nešto manje od mjesec dana opet ćemo (ili nećemo) izaći na birališta, zaokružiti one koji su nas uvjerili da ih trebamo zaokružiti, ali prije toga za sve njih treba osloboditi prostor na malim ekranima. Pa će tako HRT 1, 2, 3, 4 ali i HRTi, Nova TV, RTL, idućih dana u svako doba prikazivati „obrazovni program” u kojem će nas podučavati o našim političarima, njihovim vrlinama i manama i nadnaravnim moćima kojima su obdareni. Holivudski strip i filmski junaci male su bebe prema onome što mogu naši političari. Pogledajte samo našeg šefa Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića. Čovjek je neuhvatljiv: jučer u pitomom Međimurju i Zagorju, već danas u tisuću i nešto kilometara udaljenom hercegovačkom kršu, a sutra opet tko zna gdje. I nije onda čudno da državni službenik Ćorić, Plenkovićev Robin, svojeg šefa po rezultatima koje je postigao, pozicionira kao Batmana i Supermena, sve u jednom.

Zamislite samo ujedinjene moći jednog šišmiša (šišmiši su kako se čini i zakuhali cijelu ovu priču oko korone) i dotepenca s Kriptona. Nitko živ ne bi im se mogao oduprijeti... možda jedino Hulk i Spiderman u liku Davora Bernardića, Thor u liku Kreše Beljaka ili Snjeguljica u liku Miroslava Škore. Čudna su vremena došla. Nekada, ne tako davno, narodne su se vođe uspoređivale s - ovom podneblju prihvatljivijim - sakralnijim junacima. Tako su sljedbenici velikog vođu Ivu Sanadera znali javno uspoređivati s Isusom, šefu varaždinskog HDZ-a Jadranka Kosor se prikazala kao živi anđeo koji se udostojio svratiti u njihov kraj, a Spasitelj je bio i Tomislav Karamarko. Sada će se bitka epskih razmjera za svaku živu dušu (i poneku mrtvu) diljem domovine, po diplomatskim predstavništvima u svijetu - i Bosni i Hercegovini, čini se, voditi pod imenima superheroja...

(novi komentar Vlade Trstenjaka u kolumni Tele(re)vizija u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju novog broja Međimurja od 8. lipnja)