Kolumne 03.04.2017. 08:09.

O centru Čakovca

Kolumna Velimira Kelkedija: Vuzmenke i urbane vile

U praktički svakom čakovečkom kvartu, a posebno na krajevima grada nekad se palila vuzmenka. I to je tradicija koja posljednjih godina polako zamire. Druga su vremena, a i u samome gradu sve je manje prostora za takve aktivnosti. No, lijepo se prisjetiti djetinjstva. Kak smo Safčarima (Savska Ves) vužigali vuzmenku, hvale mi se neki dan malo stariji Pustakovčani i Martančani. A bilo je, naravno, i obrnuto. Na lokacijama u južnom dijelu grada na kojima su se u ovo doba godine palile vuzmenke i koje su još ne tako davno bile gmajne s pokojim drvetom danas su izgrađeni poslovni objekti i obiteljske kuće.

Dobit ćemo, najavili su nedavno iz Grada, i još dvije benzinske stanice uz južnu obilaznicu. Razvoj, kakav takav, očito nosi svoje. No, kako će nam u bliskoj budućnosti izgledati centar grada? To, izgleda, nitko ne zna. Pa ni oni koji bi o tome morali voditi najviše računa. Čakovečki park pretvara se u livadu. Drveća je sve manje. Da se sadi novo, kako se to tvrdilo još nedavno, baš i ne vidimo. Stari grad i dalje je slabo osvijetljen. Osim onih, za oči bolnih reflektora, na parkiralištu kod samog dvorca. Zna li itko uopće kako će na kraju izgledati i kompleks palače Zrinskih čija se temeljita obnova uz ulaganje milijuna (europskih) eura najavljuje već dugo? Nije li upravo i sada, dok se ruši kompleks bivšeg MTČ-a, vrijeme da se u cijelosti osmisli i definira budući izgled središta Međimurja? Da se razmotre ideje.

Poput one jednog čakovečkog arhitekta o proširenju parka, i one o vraćanju vode oko bedema (ove se godine navršava 40 godina otkako je jezero isušeno). Ne bi li bilo naodmet promisliti i o tome kako nam izgleda središnji čakovečki trg, narodski već proglašen šator-placom? I naposljetku ne bi li dvojica politički najmoćnijih ljudi u našem kraju mogli barem po spomenutim pitanjima zatomiti osobne antagonizme (Perivoj Zrinskih je gradski, a palača Zrinskih županijska) pa se u suradnji sa strukom usuglasiti, dogovoriti kako će nam izgledati središte Čakovca. Onda i sadržaje s obzirom da se svi kunemo u turizam. Ili će se i dalje održavati paralelni Adventi u gradu Zrinskih te alternativna Porcijunkulova. A sve će to iz svojih urbanih vila, sušeći veš na balkonima s ekskluzivnim pogledom na park i s laganim podsmijehom gledati neki novi Čakovčani.