Kolumne 29.04.2017. 19:20. Zadnja izmjena: 29.04.2017. 19:23.

Hrvatska televizija

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Dajmo da grizu...

Britanski BBC u ponedjeljak, 24. travnja u 20 sati, na svojem drugom programu emitiro je dokumentarac A Long Distance Love Affair for Storks, priču o ljubavi roda Malene i Klepetana, sa stalnim mjestom prebivališta u Brodskom Varošu, prošlotjednih glavnih likova ove kolumne. Na HRT-u su su se pohvalili kako je BBC-jev dokumentarac rezultat tromjesečne suradnje BBC-ja i HRT-ova Odjela za prodaju programa i usluga, a BBC je koristio HRT-ove snimke. Dobro onda, nadam se da će HRT-ovi pregaoci pažljivo pogledati dokumentarac, možda nešto i nauće. Nigdje nije izrijekom spomenuto, a trebalo je, da će emitiranje dokumentarca o našim rodama značajno doprinjeti Hrvatskoj i njezinom boljem pozicioniranju na međunarodnom planu. Jer, budimo iskreni, ovi europski jalnuši i diletanti baš nas u zadnje vrijeme i ne doživljavaju pretjerano ozbiljno. Tko zna tko je tome kriv. Mi sigurno nismo. Nadajmo se da će Malena i Klepetan (unutrašnji neprijatelj već rovari i tvrdi da ovaj rodan i nije onaj pravi, već da je pravi Klepetan skončao negdje u afričkim bespućima), učvrstiti ugled Hrvatske. Barem u onoj mjeri u kojoj to čine naši cijenjeni saborski zastupnici.

Petak, dan za metak

Dečki i cure s Markova trga, su nedavno tako zdušno prionuli na zakonsko reguliranje svojeg vlastitog digniteta. Požalili su se kako im je imidž među narodom na prilično niskim granama, da ih narod smatra povlaštenom kastom, da su birači razočarani njihovim radom…pa su narodni zastupnici sami sebi definirirali kazne za nedolaske na sjednice. Tako će ponovo vratiti narušeni im ugled i dignitet, a birači će već znati prepoznati tko u Saboru fuša, a tko zaista radi za dobrobit svojeg biračkog tijela i Domovine. I vidi vraga, već drugi dan, nisam mogao vjerovati, gotovo puna sabornica. Ali ne zbog dan prije dogovorenih pravila igre, već zato jer je bio petak-dan za glasovanje. Gotovo komično izgledao mi je predsjednik Sabora Božo Petrov u neuspjelom pokušaju da zaustavi pravi stampedo zastupnika koji su, čim su izglasali ono što se moralo izglasati, pojurili prema izlazu. Ipak je petak „dan za metak“, pa tko bi onda još sjedio u zagušljivoj saborskoj dvorani i slušajući politička lupetanja kolega promišljao o boljoj budućnosti. Ostala je tek nekolicina entuzijasta, vjerojatno neprilagođenih tipova, koji ionako nemaju što drugo raditi. Jesmo li ih sami birali? Jesmo.

Kineski sindrom

Mislio sam da je Ante Ramljak, „specijalni“ povjerenik Vlade RH za Agrokor ekonomist, međutim, nije, čovjek je očito nuklearni fizičar. U pokušaju da ispadne duhovit na prošlotjednom redovitom brifingu za novinare u sjedištu Agrokora, ispalio je kako se javlja iz reaktora, kojem se jezgra polako počela hladiti, te da je situacija pod kontrolom. Jako smiješno. Toliko smiješno da čak niti smrtno ozbiljni voditelji središnjih informativnih emisija nisu mogli suspregnuti osmjeh. U trenutku kad Agrokorove tvrtke šalju prijeteća pisma dobavljačima, a onima koji žele naplatiti svoja potraživanja otkazuju suradnju, Ramljak po nalogu ministrice gospodarstva Martine Dalić i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića širi optimizam nebi li spasio ono što se spasiti ne da. Tehničari  su nakon incidenta u jednoj američkoj nuklearnoj elektrani skovali pojam kineski sindrom, koja se odnosi na nekontroliranu reakciju,u kojoj rastaljena jezgra reaktora otapa sve pod sobom i prodire „sve do Kine“. Po Ramljaku, nema opasnosti od kineskog sindroma u Agrokoru, sve je pod kontrolom. Možeš misliti.

Neki pojam Kineski sindrom koriste i za lažni osjećaj gladi koji nastaje kad se namirnicama ciljano dodaje pojačivač okusa natrijev glutaminat, zaslužan za okus. Iako se uglavnom dodaje raznim grickalicama i navodno stvara ovisnost, imam osjećaj da je natrijevim glutaminatom netko dobro „zasolio“ cijelu Hrvatsku, pa onih dvjestotinjak nesretnika kojima je pokojni Franjo Tuđman dao da malo zagrizu u taj primamljivi kolač, više ne mogu stati. Jadni, uporno grickaju, debljaju se, nikada nisu dovoljno siti. Nisu oni krivi, naprosto su se „navukli“ na to i treba ih razumjeti. Najviše od svih, očito se navukao Gazda

Povratak otpisanih

Jednom kad si među dvjestotinjak onih koje je pokojni Franjo „blagoslovio“, ili barem u nekakvom srodstvu s njima, nikakve te oluje ne mogu otpuhati. Jednostavno jesi. Uvijek na, ili pri vrhu. Tako se u sam vrh HRT-a, na mjesto savjetnika mentora u Ured glavnoga ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, bez raspisanog natječaja i nakon šefovanja u Agenciji za investicije i konkurentnost s koje pozicije ga je „otpuhao“ Plenković, vratio Damir Novinić, bivši ravnatelj HTV-a. Kako? Zašto? Tko bi to znao, a nije niti važno, premala smo zemlja da bi se samo tako odricali kadrova.


Vijenac: Labirint (HTV1, ponedjeljak, 20:05)

Unutarnjopolitički magazin urednice Jagode Bastalić imao je svojih uspona i padova, međutim, u posljednjih nekoliko emisija mogli smo vidjeti vrlo dobro odrađene uratke kompletne ekipe. Kao da im se u četvrtoj sezoni vratilo malo hrabrosti.

Kaktus: Da pukneš! (RTL, cijeli tjedan, 19:15)

Stvarno da pukneš, ali ne od smijeha, nego od jada. Pojedini video isječci čak i zaslužuju palac gore, ali loš voditeljski dvojac u liku Davora Jurkotića  i Belme Džomba, uspješno pokvari i ono malo (slučajnih) smiješnih scena.