Kolumne 28.05.2017. 21:19. Zadnja izmjena: 28.05.2017. 21:22.

Pogled u svijet

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Gdje su nestali volovi na ražnju?

Pohapsilo, konačno, nekolicinu djelatnika Hrvatske radiotelevizije za koje se sumnja da su još 2015. godine "popalili" šest  vrlo vrijednih profesionalnih digitalnih kamera, o čemu na HTV-u dugo vremena nije znalo baš ništa, a to da kamera nema, otkrilo se tek u naknadnoj reviziji poslovanja, mjesecima nakon njihova nestanka. Plaćene i zaboravljene, ležale su neraspakirane u nekakvom prisavskom prašnjavom skladištu, među metlama i rashodovanim magnetofonima, mikrofonima i rolama crno-bijelih filmova snimljenih u komunističkom mraku koji se više nikada neće emitirati na malim ekranima, sa selotejpom zalijepljenim i uredno potvrđenim garancijskim listovima na kutijama.

Valjda su bile kupljene tek tako, za svaki slučaj, a hoće li se s njima i raditi, nema veze. Pa što ti je šest kamera koje s dodatnom opremom vrijede, brat-bratu, dvadeset do trideset tisuća eura - svaka. Nove digitalne kamere koje su "nestale" s HRT-a bile su namijenjene za snimanje dramskog i dokumentarnog programa, tzv. sporovoza u programu HTV-a. Sad mi je tek jasno zašto HTV nema kvalitetnog domaćeg dramskog i dokumentarnog programa - nisu imali čime snimati.  Naravno da su bile kupljene našim novcem, iz televizijske pristojbe, pa nije bilo potrebe dizati buku i sramotiti javnu kuću zbog nestanka nekoliko vrhunskih kamera, od kojih je jedna putem interneta preprodana čak u daleku Australiju, nekom domorocu koji je naumio snimati dokumentarce o našoj dijaspori u Australiji i Novom Zelandu.

E, moj narode

Jedna od šest digitalki možda je završila i susjednoj nam državi radi potreba snimanja pompozno najavljivanog povijesnog spektakla "Thompson i prijatelji u Sloveniji". Nažalost, snimanje je otkazano, jer je mariborska policija spektakl ocijenila kao događaj visokog rizika i umjesto da Thompsonu plate da ne pjeva, kao što je to, kako se priča, svojevremeno učinila jedna naša državotvorna stranka, preplašeni janezi zabranili su Thompsonu nastup. I naravno da je Država Hrvatska morala reagirati i stati u zaštitu lika i djela našeg estradnog umjetnika. Borbena gotovost Hrvatske vojske, odmah nakon strašne vijesti iz Maribora podignuta je na najvišu razinu, podmazuje se pancer nedavno kupljen u Njemačkoj, a pilotima zrakomlata koje su nam velikodušno ustupili Amerikanci naređeno je da se ne udaljavaju iz svojih baza.

Zlu ne trebalo! Istina, prvo je pokrenuta grozničava diplomatska aktivnost i od prijateljskih zemalja zatraženo da izvrše pritisak na Sloveniju, a u Savudrijskoj vali je inscenirano nekoliko manjih incidenata. Na zahtjev poznatog pjevača i još poznatijeg televizijskog voditelja Velimira Bujanca koji je cijeli državni vrh prozvao zbog toga što nisu stali uz Marka - "Kada je trebao pjevati u Kninu, a ne Čavoglavama na 20. obljetnicu Oluje, svi ste klečali pred Markom, jer je trebalo napuniti Knin",  tako je govorio Bujanec, a na noge su skočili i MVP i predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je Slovencima objasnila 'kako pjesma mora spajati, a ne razdvajati'.  Ja ću se raniti, majke mi. U ovoj državi se više ne zna tko koga...

Super – nešto

Na malim ekranima su zaredale emisije o super ljudima, super kuharima, super talentima, super debelima, super mršavima, super pametnima, super jakima... Kad sasvim prosječan gledatelj stane malo ozbiljnije pratiti formate kojima su nas počeli daviti, hoće -neće, mora dobiti kompleks manje vrijednosti. Uz to, sve je više emisija o tome kako preživjeti u divljini, kako uloviti aligatora i od njega napraviti dobru šniclu, kako zapaliti vatru, kako se  sakriti od grizlija, kako doći do vode i prepoznavati ljekovito bilje, kako se orijentirati u prostoru...Čini mi se da nam se crno piše, jer takva široka edukacijska kampanja putem malih ekrana o tome kako ostati živ, vjerojatno se mora temeljiti na saznanjima o budućnosti koja su previše uznemirujuća da bi se samo tako podijelila sa širokim masama. Pa se na mala vrata ljude priprema na najgore scenarije.

Ali, ništa, nikakva emisija, ne može naučiti ljude kako preživjeti političare. Od onih po mjesnim odborima, općinama i gradovima koji su pred izbore okrenuli pokojeg pajceka na ražnju, skuhali kotlić s grahom tetovcem i podijelili kemijske olovke, kape, majice  i upaljače proizvedene u Kini, u nadi da su osigurali pokoji glas, pa do onih po županijama, koji su ipak malo suptilnijim porukama pridobivali birače. Teška su vremena, nekada su se u sličnim prigodama na ražnjevima vrtjela cijela stada volova (kao prilog razvoju domaćeg stočarstva) sada je pajcek ili janjac najviše što se biračima može ponuditi. No, možda lokalni izbori i nisu  prava mjera ludosti, vrlo brzo, kad Plenković krene u dokazivanje većine, svjedočit ćemo jednoj finoj, uglađenoj priredbi o demokraciji. Možeš misliti.

Vijenac: Provjereno

Prošlotjedna emisija Provjereno morala bi biti ogledan primjerak kako se radi novinarski posao. Novinarka Ema Branica, za samo četiri dan uspjela je pronaći opasnu Amerikanku Vanessu Raney, za kojom je naša policija  godinama bezuspješno tragala.

Kaktus: Koliba u šumi

Ne volim horor filmove, ali pokušavam biti objektivan kad god "naletim" na neki, poput američkog horora Koliba u šumi, u petak prikazanog na HTV 1. Zaista u filmu nisam našao ništa što bi zaslužilo vrijeme izgubljeno pred malim ekranom.