Kolumne 17.04.2017. 21:10. Zadnja izmjena: 17.04.2017. 21:16.

TV program

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Kad čovjek sve svoje ostavi Domovini

S velikog balkona Kulmerovih dvora smještenih na obroncima zazelenjele Medvednice ponad Zagreba, Ivica Todorić u svojem obraćanju vjernom hrvatskom puku na sam korizmeni petak, održao je propovijed koja će se još dugo pamtiti. Nisam neka plačibaba, ali nije me sram priznati, ovaj put sam, nakon Ivičina obraćanja Urbi et Orbi, plakao kao kišna godina. 

- Danas sam ponosan čovjek, jer sve što sam izgradio, danas sam svojim potpisom ostavio hrvatskoj državi, rekao je Ivica u svojoj propovijedi. Sretne li države koja ima takve građane, sretna li naroda kojemu njegovi sinovi ostavljaju sva svoja (dobro, ne baš sva, ali ne treba cjepidlačiti) teškom mukom stečena dobra. Bio sam ganut, a vjerujem i da je većina hrvatskih građana bila duboko dirnuta ovim domoljubnom gestom bez premca u povijesti moderne hrvatske demokracije. Emocije nije mogla skriti niti vojska blagajnica za koje je po Konzumovim trgovinama organizirano zajedničko gledanje Gazdinog zadnjeg govora. Prije nego je za sobom tiho zatvorio vrata svojeg dvorca,  na balkon tik do Ivice  sletjela je bijela golubica. To mora da je bio Znak. Svjedoci tvrde i da je u tom trenutku jedan slijepac progledao, a nekolicina nepokretnih prohodala, pa već idućeg tjedna možemo očekivati pokretanje postupka za proglašenje Ivice svetim. Nešto u tom smjeru navodno već rade dečki u plavom...

Ćaća se vraća?

Jedan drugi Ivica, istog je petka, niti kriv niti dužan, osuđen na četiri i pol godine zatvora, uz obvezu povrata nešto desetaka milijuna kuna. Naravno da to nije pravomoćna presuda, a i kako bi bila kad je suđenje trajalo tek taman toliko koliku su mu kaznu namijenili. Još to nije gotovo, rekao je Ćaća okupljenim novinarima nakon što mu je u sutkinja u ime naroda pobrojila grijehe koje mu narod ne može oprostiti. Nije Ivica bilo tko, bio je jednom, ne tako davno i premijer ove nesretne države koja ga je sada osudila. A za što? To mu je hvala za sva dobra koja je učio nezahvalnicima koji su do jučer puzali pred njim i kleli se da će zauvijek ostati uz njega? Izdali su ga kao Juda Isusa. Besramnici, nevinog su ga bacili pred hrpu krumpira koji će morati guliti. 

Vrhovnica bez uniforme i nije vrhovnica

Naša lijepa Vrhovnica konačno ima svako zakonsko pravo odjenuti vojnu odoru. U tišini i daleko od očiju javnosti, dok se ekipa bavila Lex Agrokorima, Stand Stillovima, dok je narod željno očekivao spasitelja u liku Alvereza III., a HDZ-ovac  Đakić u Saboru Ivanu Pernaru po sredini čela "šarao" laserom, (onom zlokobnom crvenom točkicom koja se u filmovima na nečijem čelu u pravilu pojavljuje neposredno prije pucnja, Đakić je valjda označio mjesto gdje bi najradije poljubio svojeg cijenjenog kolegu), donesen je pravilnik po kojem Predsjednica ima pravo biti u vojnoj uniformi.

Pa, vi zavidnici, crknite od jala. Jedva čekam da vidim službenu odoru vrhovne zapovjednice, kad onako lijepa, plava, izda naredbu postrojenim vojnicima i pozove ih na pozdrav domovini. Zapravo, htio sam pitati, gdje se zagubilo ono famozno uvođenje vojnog roka oko kojeg su se u nedostatku drugih senzacija, nedavno lomila koplja? Čini mi se da je svojevremeno oko toga osnovano nekakvo povjerenstvo, ili? 

MUDO 

Ona bivša Vlada na čelu s već zaboravljenim Tomislavom Karamarkom, željela je osnovati Ministarstvo useljeništva i demografske obnove (MUDO), ali se iz tko zna kojih razloga od toga odustalo. Da je zaživjelo, s obzirom na protek vremena, MUDO je već moglo u velikoj mjeri doprinjeti rastu nataliteta, a kako niti Vlada na čelu s, također već zaboravljenim Tihomirom Oreškovićem - Građevinom (stvarno, gdje je taj čovjek?) nije po tom pitanju ništa napravila, stvar (počeši se s razlogom) je u svoje ruke uzeo aktualni premijer Andrej Plenković, pa osnovao nekakvo povjerenstvo za demografiju, koje će se, pazite ovo, sastajati svakih šest mjeseci. Dobro onda. Željno iščekujem rezultate rada. Isto kao i onog saborskog istražnog koje će biti osnovano ovaj tjedan radi Agrokora.

Čini mi se da ministar financija Marić, bivši zaposlenik Agrokora, koji se, je li, izuzeo iz svih odluka oko svoje bivše tvrtke, isto kao što se ministrica Dalić izuzela od sudjelovanja u rješavanju INA-MOL priče, a koja se također naglo prestala pričati, ovih dana baš i neće mirno spavati. Iako, naravno, niti on o ničemu ništa znao nije...kako su stvari krenule, puno je kandidata za guljenje krumpira, pa belički poljoprivrednici ne moraju strahovati za plasman svoje robe. Makar ju u Zagreb vozili po, od proteklog tjedna skupljem autoputu. Iako se resorni ministar kune da se ne radi o poskupljenju cestarina, nego o usklađenju. Dakle, ne vozimo se skuplje, nego usklađenije. Odakle samo tim likovima sva ta silna pamet?


Vijenac za Provjereno - NOVA TV, četvrtak, 22:30
Provjereno, urednice Ivane Pardžiković, sa sjajnim istraživačkim uradcima, jedna je od najboljih emisija takve vrste od svih televizija s nacionalnom koncesijom. Emisiju radi beskompromisna, hrabra i nepotkupljiva ekipa. 

Kaktus za Život na vagi - RTL, od ponedjeljka do četvrtka, 20:00
Naravno da ovako nešto mogu izmisliti samo Amerikanci. Reality show pod originalnim imenom The Biggest Loser u Americi je izuzetno popularan, ali ovaj RTL-ov mi se čini kao čisti promašaj. Nažalost, nemam podatke o gledanosti.