Kolumne 04.08.2017. 23:30. Zadnja izmjena: 04.08.2017. 23:31.

TV program

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Kao da su u more propali...

Moram priznati da mi pomalo nedostaje ekipa s Markova trga. Ona saborska. Uzalud sam zadnjih nekoliko dana tipkao po daljinskom, tražeći toliko poznatu sliku poluprazne sabornice i dragih mi lica saborskih zastupnika sa smiješnim, žutim pločicama za povredu poslovnika u rukama. Nema ih, kao da su u zemlju, ili u more, propali. Četvrti program HTV-a bez njih gotovo da je izgubio smisao postojanja, a kompletna nacionalna televizija u teškom je bedu, jer je naprasno ostala bez cjelodnevnih humorističnih emisija, uživo prenošenih iz velike dvorane. Razumijem da se i saborski zastupnici moraju odmarati, dio njih sigurno je našao nekakav honorarni posao kako bi za vrijeme ljetne stanke, radeći kao konobari na moru, ili kao berači šparoga u Njemačkoj, malo podebljali kućne financije, ali mislim da stvarno nije lijepo sve do jeseni tako ostaviti narod bez dobre zabave. Dobro, nisu baš svi otišli, potpredsjednik Sabora Željko Reiner,  još i  danas, kažu, sjedi u stolici u pozi velikog mislioca u koju ga je namjestio slikar dok ga je portretirao.

Reinera će, čim nađu za to prikladno mjesto, objesiti u saborskom hodniku, rame uz rame s bivšim predsjednicima Sabora, saborskim velikanima koji su obilježili hrvatski parlamentarizam. Ali, neće ni Reiner moći vječno ostati u stolici za portretiranje, na red da ga se nacrta i objesi na zid već danima čeka i Božo Petrov. Majstori koji upravo obnavljaju i uljepšavaju saborsko zdanje, tvrde  da je Božo posljednjih dana postao prilično nervozan i da na sve moguće načine pokušava namamiti viteza Željka da se konačno makne iz stolice... A nakon Bože na red, da ga se nacrta i objesi na zid, već čeka i Gordan Jandroković. 

Jednom, u ne tako dalekoj budućnosti, kad grupe djece i korejskih turista sa strahopoštovanjem i u svečanoj tišini budu prolazili mekim tepisima saborskih hodnika, sa zidova će ih pratiti ozbiljni pogledi i lica nekih bivših, zaboravljenih političara koji su uspješno razbucali Hrvatsku.

Tri naprema jedan

Nikako mi u glavu ne ide diletantski pokušaj HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića, da s nešto sitne love pokuša podmititi novinara Dragu Hedla. Čovjek je već "sto godina" u politici, a ponuda koju je Hedlu dao za nepisanje, stvarno je smiješna. Samo tri puta veću vrijednost od honorara koji bi Hedl dobio za napisani tekst. Ma, Franjo, to se tako ne radi. Ili daj pravu, baš ono - nemoralnu ponudu, ili šuti. Možda se Luciću kao olakotna okolnost u obzir može uzeti činjenica da je prema imovinskoj kartici jedan od najsiromašnijih zastupnika, pa stvarno nije mogao ponuditi više.

Šalu na stranu, Luciću, nakon što je dao ostavke na sve dužnosti u stranci, očito nije niti na kraj pameti da se makne i iz Sabora. Baš me zanima hoćemo li na jesen opet slušati visokomoralne prodike saborskog zastupnika Lucića o poštenju, zakonima, a najviše o ljubavi prema Hrvatskoj. Jer u Hrvatskoj samo treba glasno vikati kako jako, jako voliš domovinu, staviti desnicu na srce i nema problema.

Zaštita ugleda HRT-a

Nakon smjene Nadzornog odbora HRT-a, koji je upozorio na niz nepravilnosti, financijskih i drugih sumnjivih radnji, oglasio se i glavni ravnatelj katedrale duha. On kako kaže, ne želi javno polemizirati ni komentirati izvješće NO-a o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja u 2016. godini, jer je sadašnje Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije izabrano tijekom 2017. godine, a  izvješće NO-a i podaci izneseni u njemu odnose se na 2016. godinu. Ili, po domaće - ne bi se šteli mešati.  Međutim, ravnatelj kaže da u vezi primjedaba na rad sadašnjega vodstva Hrvatske radiotelevizije sadašnji glavni ravnatelj HRT-a i Ravnateljstvo HRT-a žele naglasiti kako izvršavaju sve zakonite zaključke i odluke NO-a HRT-a i prema njima odgovarajuće postupaju u najkraćem mogućem roku.

- Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije i Ravnateljstvo bez odgađanja će pokrenuti i sve potrebne pravne postupke u cilju zaštite ugleda HRT-a, priopćeno je.

Dobro onda! Mene samo zanima kako će se to pravnim postupcima zaštititi ugled HRT-a? Ugled ili imaš ili ga nemaš, ili si ga stekao ili nisi, ili ga stječeš, ili gubiš... nikakvim pravnim radnjama ne možeš ga nametnuti. HRT se jedino kvalitetnim programom može ponovo izboriti za djelić nekadašnjeg ugleda kojeg je uživao. Ali, tu su na žalost naši političari, naši saborski zastupnici, ministri, predsjednici vlada, države, razni lucići, koji  također svojski rade na zaštiti ugleda HRT-a. Po njihovoj mjeri.


Vijenac: M.A.S.H - RTL Kockica, radnim danom, 20:55

Meni najljepše televizijsko iznenađenje ove sezone svakako je povratak kultne američke serije M.A.S.H. na male ekrane. Neki su televizijski uradci jednostavno neponovljivi, a M.A.S.H je jedan od njih.

Kaktus: Nogomet - HTV 1, HTV 2, Srijeda, 20:40

Nemam ništa protiv nogometa, ali HTV je zaista pretjerao. U najudarnijem terminu odmah poslije 20 sati prenositi utakmice na Prvom i Drugom programu (jednu za hajdukovce, drugu za dinamovce) zaista je pretjerivanje. Čemu služe Treći i Četvrti program?!