Kolumne 22.05.2017. 22:03. Zadnja izmjena: 22.05.2017. 22:10.

Pogled u svijet

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Nosačice kišobrana

Kako me razveselila jedna ponovo aktualizirana izjava Zlatka Hasanbegovića, novoustoličenog princa radikalnih hrvatskih desničara o 1990. godini kao "nultoj godini hrvatske povijesti". Ja sam mislio da smo u 2017. godini poslije Krista, ali nismo. Hrvatska je u 27. godini svoje povijesti, a nakon 30. svibnja, dana kad je konstituiran Hrvatski sabor ući će u 38. Hvala, Zlatko, zahvaljujući tvojem novom kalendaru, prema kojem ću kao t(v)rdi Međimurec i pravi, čistokrvni Hrvat i ja ubuduće računati  vrijeme, zapravo, kao i svi oni koji su rođeni 90., (a gdje su bili 91.?) nemam više 54, nego tek 27 godina. Čemu onda uzbune oko budućih mirovina, starenja stanovništva, nedostatku mladih? Hrvatska je tako još uvijek u ranoj fazi razvoja, u glibu pretpovijesti, pred nama su sjajni dani tehnološke i duhovne revolucije i razvoj modernog društva. I ima da nam zavide svi narodi koji su duboko u 21. stoljeću, naša je povijest samo naša i počela je 1990. godine. Dobro onda.   

Alfa mužjaci

I kad tako od svih natruha očišćene povijesti uskoro krenemo u bolju budućnost, gdje više neće biti raznih devijantnih pojava proizašlih iz drugačijeg razmišljanja, a Hrvatska, uniformirana, krupnim koracima zagazi u razvoj predvođena alfa mužjacima pred kojima narod hiperventilira čim se pojave, sve će biti bolje. Tada se više nećemo čuditi televizijskim urednicima koji od svake kritike čuvaju lik i djelo voljenih nam vođa, niti ćemo se zgražati nad slikama drugotnih koje svojim visokopozicioniranim gazdama pridržavaju kišobrane i suncobrane, iako im se po vlastitom nezaštićenom ramenu slijeva saharskim pijeskom obojena kiša, ili im sunce prži Drei Wetter Taftom našpricane frizure. Ali neka, glavno da je ministrova, predsjednikova, ili dekanova glava suha. Ponosne nosačice kišobrana, sve redom visokoobrazovane, naša su slika i prilika. Čuvajmo naše voljene vođe od svih nepogoda, jer, ipak, oni odlučuju o našim sudbinama.  

Pet zvjezdica

Nešto sam načuo kako zagrebački prostorni planeri spremaju promjenu detaljnog plana uređenja prostora oko remetinečkog zatvora s ciljem proširenja smještajnih kapaciteta. Naime, nakon što je javno prezentirano kako je uz oko 7 milijardi eura (7 tisuća milijuna eura) koliko je dužan Agrokor, netko zamračio dodatne tri i pol milijarde kuna, nema druge nego proširiti Remetinec, jer ako, kako se šuška, uskoro u Remetinec smjeste Gazdu, a ovaj odluči propjevati, nekoliko novih zgrada definitivno će biti potrebno. Možda Vlada, kao što je USKOK-u uskočila s pet milijuna kuna, na isti način uskoči sa stotinjak milijuna namijenjenih podizanju standarda u zatvoru. Barem na pet zvjezdica. Sve smo im dali- i povjerenje i novac i poštovanje, osigurali im čak i nosače kišobrana, i zaista nema smisla lišiti ih komfora. Pa ne mogu vrhunski političari, ili Gazda, ležati na tvrdim strunjačama, zaplijenjenima po kasarnama bivše JNA, na kojima i dan danas, vjerujte mi na riječ, leže pacijenti po hrvatskim bolnicama. Novi zatvorski prostori trebaju imati barem kategoriju pet zvjezdica.

Balkanska kuhinja

Programsko vijeće HRT-a na svojoj protekloj sjednici, uz kako stoji u zapisniku, burnu raspravu, usvojilo je izvješće o nabavi djela od neovisnih proizvođača u 2016. godini. Upravo nabava dijela za koju se godišnje troši nešto više od 30 milijuna kuna mojeg i vašeg novca najnetransparentiji je dio poslovanja javne televizije, kroz koji su bivši ravnatelji i vršitelji dužnosti ravnatelja HRT-a, čini se, kupovali svoje pozicije. Cijena? Prava sitnica. Primjerice za "Balkansku kuhinju" Denisa Kuljiša, odobreno je 100 tisuća kuna po epizodi. Bit će ih osam, ili devet. A budući da smo još u ranoj fazi razvoja društva, narod treba naučiti i bontonu, pa su HRT-ovci od nezavisne produkcije otkupili i već počeli emitirati  emisiju "Sto riječi-bonton". Znate li koliko košta tri minute poduke o lijepom ponašanju, koju svaki dan možemo gledati na HTV 1? Tek nešto manje od 10 tisuća kuna. Po epizodi. Blago nama, za sitne pare Hrvati i Hrvatice i ostali građani i građanke RH, naučit će tko prvi ulazi u kafić, je li pristojno u društvu tipkati po mobitelu, smije li se za stolom podrigivati, kopati nos i pljuvati po cesti, tko kome treba držati kišobran, smije li dama svoju torbicu staviti na pod, u kojoj prilici staviti leptir- mašnu...To je tek početak poduke Hrvata, ali mladi smo, imamo vremena naučiti...


Vijenac

RTL Direkt - RTL, od ponedjeljka do četvrtka, 22:15

Novinar godine Zoran Šprajc i dalje sa svojim RTL Direktom radi sjajan posao. Proteklog tjedna doslovno je "rasturio" i u kut stjerao vladinog povjerenika za Agrokor. Ante Ramljak pod Šrprajcovim je napadom pokleknuo i "otvorio dušu".

Kaktus:

Potraga- RTL, od ponedjeljka do petka, 19:15

Znatiželjno sam očekivao početak emitiranja RTL-ovog  istraživačkog news magazina Potraga. Ne bih htio biti nepravedan, ali nakon desetak odgledanih emisija nisam baš siguran da je emisija na pravom tragu. Nadam se da ekipa tek uzima zalet.