Kolumne 08.11.2017. 23:31. Zadnja izmjena: 08.11.2017. 23:34.

Televizijski program

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Oznaka izvornosti za Hrvatske političare

- Javnost neke abecedne, elementarne stvari ne razumije, obrecnuo se sve nervozniji hrvatski premijer na jednako nervozne hrvatske novinare kad su ga po tko zna koji put pitali za Ivicu Todorića. Mislim, kao da je Todorić netko važan i kao da premijer nema drugog posla nego baviti se likom koji iz Londona, Beograda ili Ženeve, svaki dan na svojem blogu objavljuje nove i nove pikanterije o milijardama dolara vrijednom i dužnom koncernu, koji mu je, misli gazda Ivica, država nacionalizirala i dozvolila da šapu na nju stave lešinarski fondovi. Uostalom, zašto bi predsjednika vlade bilo briga gdje je Todorić, kada to ne znaju niti sve policije i tajne službe ovoga svijeta, pa čak niti naše, Hrvatske. Jer bi ga, da znaju, odmah nakon što su ga locirali, navodno uhitili i transferirali. Svaki engleski bobbies, sljedbenik sir Roberta Pella, ispod kacige, uz malo ogledalo, češalj, iglu i konac, ima Ivičinu sliku i pomno zagleda lica prolaznika koji u kasne noćne sate izlaze iz smrdljivih pubova u londonskim predgrađima.

Agenti MI-6 za to vrijeme grozničavo pretražuju servere ne bi li locirali bjegunca od hrvatske pravde. Ne pomogne li ništa drugo, navodno službe ozbiljno razmatraju i opciju o angažmanu 007. Ako on ne nađe Ivicu, nitko neće.  Komplicirana je to priča i logično je što premijer misli da javnost ne razumije neke abecedne, elementarne stvari. Onako, zdravo seljački, Plenković misli da smo svi mi bedačeki, ali uglađen kakav već je, i s manirama stečenim po Briselskim hodnicima, naravno da neće to otvoreno reći. Pomalo me brine ta verbalna premijerova akrobatika koja osim prividne uglađenosti i ispraznosti zapravo ne nudi ništa smisleno i kojoj je najupečatljiviji domet sprdanje sa selfiem šefa oporbe Davora Bernadrića s glavicom kupusa u naručju.

Oznaka izvornosti

A bila je to glavica pravog Varaždinskog zelja, nedavno od Europske unije zaštićenog oznakom  izvornosti i nije lijepo što se premijer sprda s time. Mislim da je velika šteta što još nikome nije palo napamet oznaku izvornosti zatražiti za naziv Hrvatski političar. Izvornijeg proizvoda zasigurno nema nigdje u svijetu i vrlo bi lako bilo dokazati da nešto slično Hrvatskom političaru nema ne samo u Europi nego i šire. Dovoljno bi stručnim službama i komisijama Europske unije koje odlučuju o davanju prestižne markice izvornosti poslati snimku bilo koje sjednice Hrvatskog sabora ili Vlade i europejci bi odmah i bez bilo kakvih zadrški dodijelili kolektivnu oznaku izvornosti za sve hrvatske političare. Uz samo jedan dodatak - koristi se na vlastitu odgovornost.

Povjerenstvo

No, procedura dobivanja oznake izvornosti Hrvatski političar mogla bi se i dodatno ubrzati kada bi se mjerodavnima u EU poslala snimka prve radne sjednice Povjerenstva za Agrokor, održane u petak, na kojoj je svjedočio doživotno bivši predsjednik Stjepan Mesić. Članovi ovog saborskog tijela, sve nobelovac do nobelovca, vrhunski ekonomski i politički forenzičari, pokušali su od doživotno bivšeg saznati Istinu. Mogli su , jednako tako, kako je predložio jedan od članova,  a to je bio jedini svijetli trenutak  prve radne sjednice, za svjedoka pozvati i zaboravljivog Luku Modrića. Rezultat bi bio isti.

Ljepotani i ljepotice s HRT-a     

Ovi sudbonosni događaji odvijali su se uz prijenos uživo na javnoj televiziji i jedva čekam rezultate mjerenja gledanosti. Uz pokoju utakmicu i politički spektakl koji se tek zahuktava nema straha za javnu televiziju. Posebno u svijetlu saznanja da upravo na javnoj televiziji rade sami ljepotani i ljepotice. Naime, nije mala stvar kad neki čudni portal lijepog imena provede izbor za Miss i Mistera Newsa, u kojem se biraju najljepši voditelji u informativnom programu na nacionalnim televizijama u Hrvatskoj,  a u vrlo jakoj konkurenciji krunu najljepših dobiju lica s HRT-a.

Titula miss po izboru čitatelja pripala je Dajani Šošić (HRT),  a mister Siniši Kovačiću (HRT), bivšem v.d. ravnatelja HRT-a. Značajno je to postignuće, kako za njih osobno, tako i cjelokupni kolektiv, jer, kako je novopečeni mister i bivši v.d. između ostalog izjavio u Dobro jutro Hrvatska : -„ Ovo je potvrda vjerodostojnosti i povjerenja u Hrvatsku radioteleviziju“. Ti vrapca!!! Ali nisu ni u matičnoj kući najljepšeg dvojca ostali ravnodušni, pa su uspjeh slavodobitnika, ali i cijelog kolektiva, pojasnili činjenicom da važan doprinos rezultatima HRT-a svakodnevno daju upravo njezini zaposlenici, koji su i najveća vrijednost Hrvatske radiotelevizije, usput se pohvalivši podacima Europske radiodifuzijske unije da je Hrvatska radiotelevizija i dalje najgledanija javna televizija u jugoistočnoj Europi.

- Sve ludo, a nitko se ne liječi, kako bi rekla jedna moja kolegica.

Vijenac:: Provjereno - NOVA TV, četvrtak, 22:30

Provjereno NOVE TV vrlo se brzo pretvorila u relevantnu televizijsku emisiju koju svakako treba gledati. Novinari i novinarke Provjerenog beskompromisno rade svoj, ali često i posao koji su morale, a nisu odradile institucije.

Kaktus: Razni formati - RTL, svaki dan

Već sam piknuo RTL-ovu koncepciju cjelodnevnog maltretiranja gledatelja raznim kućicama na selu, zamjenama nekretnina, mijenjanjima kuća…ali oni uporno nastavljaju po starom. Vrijeme za osvježenje.