Kolumne 05.02.2017. 07:52. Zadnja izmjena: 05.02.2017. 07:52.

Prozor u svijet

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Pala je prva stotka

Jeee! Četrnaesta hrvatska Vlada navršila je punih stotinu dana. U četvrtak, 26. siječnja u ponoć (dobro zapamtite taj dan) otkucao je 2400-ti sat Plenkovićeva mandata, a sretni građani na ulicama i trgovima slavili su do duboko u noć. Niti sibirska zima nije mogla pokvariti dobro ozračje. A i kako će, kad se narod dobro odjenuo u tople, besplatne jakne koje se još uvijek razmjenjuju po hrvatskim gradovima. Gdje ćeš bolje domovine od one u kojoj možeš dobiti besplatnu jaknu ili zimski kaput. Ili se besplatno nahraniti u pučkoj kuhinji. Eto, i to su nam omogućile naše vlade, pa i ova, koja je upravo proslavila stodnevnicu. Iako je veliki jubilej dostojanstveno obilježen proteklog tjedna, na adresu Vlade još uvijek stižu brojne čestitke i telegrami podrške, najviše od naših Hrvata koji su u zadnja tri mjeseca otišli u Irsku, Njemačku, Austriju...

Naši novi gastarbajteri čak su pokrenuli inicijativu da se 16. siječnja proglasi nacionalnim praznikom. Svečarsko raspoloženje bilo je vidljivo i na televizijama. HTV i RTL su u svojim udarnim informativnim emisijama ugostili premijera Andreja Plenkovića koji se svojski trudio objasniti podanicima ona temeljna pitanja kakva ulaskom u pubertet sebi postavlja svaki tinejdžer. Gdje smo, što smo i kamo idemo? Sve je lijepo Plenković objasnio, približio nam odgovore i na ta duboke filozofske dileme.. Jedino što nikako suvislo da objasni, to je činjenica da će uskoro Mađarima izručiti vrijednost od skoro tri posto bruto društvenog nacionalnog proizvoda samo da bi preko loga devastirane INA-e opet mogli nalijepiti crveno bijele kvadratiće. Zašto? Zato jer mu se hoće i jer to može. Pa ne prodaje svoje, nego naše, a jednom kad ga budu pitali, zašto je to učinio reći će da se ne sjeća. Kao što se ne sjećaju niti svi oni likovi koji ovih dana defiliraju pred sucima. Hrvatskom kao da je zavladala epidemija amnezije. Nitko se ničega ne sjeća, ali zato hrvatski porezni obveznici (i oni koji su se domogli besplatnih jakni i kaputa) debelo plaćaju čuvanje nekretnina, slika, satova, automobila... koje im je domovina privremeno zaplijenila. Kako mi je urednica zabranila psovanje na ovoj stranici, reći ću samo nek se svi skupa gone.

Gdje si bio ? Nigdje! Što si radio? Ništa!

Objektivnosti radi, ima i domaćih izdajnika kojima ovakvi grandiozni uspjesi Vlade nikako ne pašu. Neki su se čak usudili bezobrazno insinuirati da ova vlast ne vrijedi ništa.
- Gdje si bio? Nigdje! Što si radio? Ništa!, posprdno je opisao tromjesečni rad Vlade šef HSS-a Krešo Beljak. Beljak svjesno laže. Kako nigdje nisu bili ? Pa premijer nam se u pratnji inoministra Davorina Štira naputovao od Brisela, preko Davosa i Ukrajine do Izraela . A koliko je tek predsjednica prešla kilometara - i to sve samo da bi nama bilo bolje.

No, dobro. Dok su Damir Smrtić s HRT-a i Hrvoje Krešić s RTL-a u svoj CV proteklog četvrtka upisali "ekskluzivni intervju" s premijerom, kolega im Mislav Bago bio je osuđen na prikaz anketa o popularnosti Vlade, Plenkovića, predsjednice...Plenkovića nisu uspjeli dovući na NOVU TV i Bago je s pravom bio bijesan, jer se baš napalio za jedan dobar razgovor u kojem sugovornik ne bi mogao doći do riječi. Inače, čini mi se da je Bago što je dulje u tom poslu, sve bolji i bolji u zbunjivanju "protivnika". Počet će ga ljudi izbjegavati.

RED PEČENOG MESA, RED PJESME

Na RTL-u su čini se ozbiljno odlučili uzeti stvari u svoje ruke. Krenula je četvrta sezona natjecateljsko-kulinarskog showa Tri,dva,jedan-kuhaj! i novog glazbenog showa Nikad nije kasno, koji vode Sanja Doležal i Joško Čagalj Jole. Nastupat će, kažu RTL-ovci u najavama, pjevači i pjevačice stariji od 45 godina, a posao im je impresionirati žiri, u kojem će sjediti već ocvale zvijezde estrade, sporta i drugih društveno važnih asocijacija. Bojim se su s ovim drugim opet "vritnuli v kmicu", ali pričekajmo rezultate gledanosti. Dobra stvar je što će zbog novih emisija, nadam se, s programa skinuti one imbecilne "šaljive" kućne videe i lude Guinnessove rekorde.

Lako je hvaliti se gledanošću kad prenosiš prvenstvo u rukometu, posebno kad su naši Kauboji (čuj to, Kauboji) tako daleko, uz pomoć Gospe Međugorske i Isusa, dogurali. U isto vrijeme NOVA TV i dalje je u misiji podučavanja Hrvata turskom jeziku. Nije bila dovoljna jedna, niti dvije, sada smo na poklon dobili i treću tursku seriju. Lijepi, mladi i stasiti Turci, kao u pravilu svi s trodnevnim bradama i isto tako lijepe (nešto manje stasite) Turkinje, osvojili su srca širokog televizijskog auditorija. Nemam ništa protiv, neka gleda tko želi, ali baš bi nas iza 20 sati na NOVOJ mogli iznenaditi nekakvim dobrim filmom.


Vijenac ZA:
Hrvatski velikani:Nikola Šubić Zrinski Sigetski - HTV 1, utorak, 20:00

Robert Knjaz, redatelj, scenarist i voditelj dokumentarne serije Hrvatski velikani, sudeći po prve dvije epizode, odradio je dobar posao. U ozbiljne teme utkao je pravu mjeru humora. Dobra škola za naše uštogljene dokumentariste.

Kaktus ZA:
Šifra - HTV, četvrtak, 20:05

Što duže gledam Šifru, to mi se manje dopada način na koji voditelj Joško Lokas pokušava stvoriti privid ležernosti. Sve mi djeluje pomalo nategnuto, isforsirano i iskopirano od voditelja sličnih kvizova. A, možda, ipak griješim?