Kolumne 18.03.2017. 00:15. Zadnja izmjena: 18.03.2017. 00:16.

Prozor u svijet

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Petokraka noćas mora pasti

Sve naše televizije objavile su najnovija otkrića o tome da je prošlo vrijeme bezbrižnog života i da se više ne možemo nigdje sakriti. Niti ispod krošnji stabala, niti u vinskim podrumima, niti ispod oboda velikih slamnatih šešira. Svugdje nas vide i prisluškuju, Veliki Brat vidi sve i čuje sve. Do sada su nas prisluškivali putem telefona i mobitela, snimali nas satelitima, a sada nas gledaju i slušaju putem malih ekrana, novijih modela perilica posuđa, dječjih igračaka, usisavača, noćnih svjetiljki, mjerača potrošnje kalorija i daljinskih upravljača. CIA vidi sve i čuje sve, zato je moja topla preporuka da s tavana dovučete svoje stare, crno-bijele televizore s katodnim cijevima, isključite svu noviju tehniku koju ste kupili u zadnjih nekoliko godina, upozorite svojeg bračnog partnera da ne bude preglasan u krevetu i - šutite. Jer, sve što kažete može se upotrijebiti protiv vas. Budite oprezni kad u društvu razgovarate o novijoj povijesti, radije zadržite za sebe ono što želite reći o političkim facama, biskupima, braniteljima, čak i o prvom susjedu... to što nećete gledati televiziju i neće biti neka šteta, ništa bitno nećete propustiti, ionako je program sve lošiji. I, da, ovo je jako važno; nemojte se grupirati, grupiranje, pa i najmanje, izaziva sumnju - od ovoga su izuzeti samo najbliža rodbina i grupice okupljenih po stepenicama seoskih trgovina s pivskim flašama u rukama.

KAKO JE KOLAČ POSTAO ZVIJEZDA

Kad je veliki sin naših naroda i narodnosti, a čije ime također nije uputno spominjati, naša Ljubičica Bijela, svojevremeno izdao naredbu Prozor noćas mora pasti!, nije ni slutio da će drugi veliki sin našeg naroda, Milan Bandić - Zagrebački, sedamdeset godina poslije izdati sličnu naredbu- Petokraka noćas mora pasti ! i tako izazvati sprdnju svekolikog pučanstva. Jake snage Bandićevog protokola, u pokrajnju prostoriju zagrebačke palače Dverce na Katarininom trgu, zatočile su tortu u obliku crvene petokrake namijenjenu proslavi stotog rođendana ostarjelog druga Đuke, bivšeg partizana, počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista. Javni prostor društvenih i televizijskih mreža planuo je u trenutku, na trenutak su bili zaboravljeni  razni Sauhe, Plenkovići, Kitarovići, Cvitani... Stvarno, ima li ljepše i bolje zemlje od one gdje je kolač u obliku petokrake najveći problem? Nema!

PLODOVI ZEMLJE

Jedan od onih televizijskih sadržaja, zbog kojih ipak ne treba gasiti televizore su Plodovi zemlje. Pretprošle nedjelje emitirano je jubilarno, 1900. izdanje ove najdugovječnije i tradicionalno najgledanije emisije HRT-a, koju svake nedjelje gleda gotovo 600 tisuća ljudi. Emisiju su vodili brojni urednici, a aktualni Vlatko Grgurić ide tragom svojih prethodnika. Nema tu puno filozofije, životne i aktualne teme obrađene su na jednostavan i  dopadljiv način, problemi kojima se emisija bavi ne guraju se pod tepih, a terenski rad reportera je svetinja. Jubilarnu emisiju gledalo je gotovo 670 tisuća ljudi, a ono što mi se posebno dopalo, bili su razgovori s ljudima koji su o svojim problemima govorili prije desetljeće ili dva. I jesu li njihove brige i problemi danas manji? Nisu. Sve je ostalo isto, a i gore.

Promijenile su se jedino vlade i resorni ministri,  poljoprivrednici desetljećima slušaju ista obećanja i žive sve teže.

STANDARDI KVALITETE HRT-a

Znate li što su standardi kvalitete HRT-a? To je dokument koji je glavna odrednica rada povjerenika za korisnike usluga HRT-a, usvojen, ako se ne varam još 2011. godine. Dokument počiva na četiri temeljna načela oblikovanja svih usluga HRT-a -urednički integritet, kvaliteta, raznolikost i javni sadržaj. Tko želi znati više, može to naći na stranicama HRT-a, ali bitno je da u raščlambi načela nalazimo jedan idealan svijet, idealnu televiziju, pluralnu, slobodnomisleću, modernu, onakav javni servis kakav bi trebao biti. U načelu, a praksa? HRT je nažalost oduvijek bio leno vladajućih politika i sinonim za podilaženje trenutnim političkim moćnicima, pa ne bi trebalo imati prevelika očekivanja od kvalitete robe koju svojom pretplatom kupujemo od njih, posebno ne od proizvoda informativnog programa. Uostalom, čuli smo da je bolje ne gledati ih, jer istovremeno oni gledaju i slušaju nas.


Vijenac: Neobični vlakovi, Sjeverna Indija

Zadnja od pet epizoda dokumentarne serije Philippea Gouglera o neobičnim vlakovima bila mi je i najbolja. Gotovo na granici nevjerojatnog djelovale su pojedine scene neobičnog putovanja Indijom. Ovakvim dokumentarcima čovjek zaista može upoznati svijet.

Kaktus: Marihuana

HTV, NOVA TV, RTL, informativni program

Jadranom plivaju stotine kilograma marihuane, a sve naše televizije, osim suhoparnih izvješća i poziva građanima da pakete prijave policiji (možeš misliti), ne rade ništa ozbiljno da bi istražile tko je kada i zašto izgubio dragocjeni teret.