Kolumne 14.05.2017. 12:43. Zadnja izmjena: 14.05.2017. 12:43.

Pogled u svijet

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Psihijatrijska klinika Markov trg

Božo Petrov, pročelnik psihijatrijske klinike na zagrebačkom Trgu svetog Marka, koja za naivnu javnost radi pod krinkom Sabora RH, podnio je neopozivu ostavku na funkciju šefa, nakon što je zaključio da njegova terapija nema nikakvog efekta. Svog 151 pacijenta (uključujući i sebe) prepustio je u ruke Gordana Jandrokovića, alternativca, koji psihičke i ostale smetnje liječi čudotvornim napitcima, ljekovitim travama i autosugestijom. Neki tvrde da Jandroković i njegova ekipa za vraćanje pacijenata zdravoj pameti koriste čak i elektrošokove i lobotomiju. Iako je ovo u službenom priopćenju odbačeno kao neosnovano, dio onih koji su pratili prošlotjedna događanja iz velike dvorane za grupnu terapiju na Markovom trgu, kunu se da su uočili kako je dio bivših Božinih pacijenata preko noći promijenilo osobnosti do neprepoznatljivosti, da su dan prije bili sasvim druge osobe, s drugačijim stavovima i svjetonazorom. A to se, složit će se psihijatri, može postići jedino radikalnom terapijom i radikalnim zahvatima.

Kako god, od 151 pacijenta, njih 76 dalo je povjerenje Jandrokoviću da do daljnjega vodi ovu značajnu ustanovu i primjenjuje svoje načine liječenja. Svi pacijenti, pa i oni koji su bili protiv njega, za nagradu su dobili višetjedni odmor, a Jandroković i ekipa uputili su se prema Velebitu brati ljekovite biljke za nove pripravke. Nema puno vremena, trebat će puno gospine trave, matičnjaka, majčine dušice, poljske preslice i puno bunike da bi se skuhalo dovoljno čaja za sve pacijente čiji smještaj svi plaćamo, ali i sve one koji su kao omađijani prošli tjedan preko malih ekrana pratili grupnu psihoseansu u velikoj dvorani na Markovom trgu, što je na njih ostavilo duboke psihičke traume. Navodno je većina, od više od 230 tisuća Hrvata koliko ih je samo na HTV-u dnevno pratilo prošlotjednu lakrdiju, posegnula za nezdravim kemijskim supstancama za smirenje. Za takve   je Jandroković već riješio i pitanje distribucije svojeg ljekovitog napitka preko javnih vodovoda. I onda naš piv?    

Jednog zastupnika, molim

Teška brakorazvodna parnica Bože Petrova i Andreja Plenkovića, koja se, da ne zaboravimo, zakuhala zbog Todorićevog Agrokora, konačno je privedena kraju. Ali ovo je tek prvo poluvrijeme, slijede žalbeni postupci na 4. sjednici Sabora, na kojoj će Plenković opet morati prikupiti najmanje 76 svjedoka. Nije pitanje kako i gdje, već za koliko. Naime, cjenik je tajna, ali legendarni general i cijenjeni saborski zastupnik Željko Glasnović, onaj isti koji bi pendrečio prosvjednike i na silu depilirao studentice Filozofskog fakulteta, a novinarima u stražnjicu gurao mikrofone, svojim je računom, potpisanim od izvjesne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova i premijera Plenkovića, crno na bijelo objavljenim na Facebook profilu, postavio neke okvire. Dakle, generalov potpis (naravno da se ne radi o političkoj trgovini, nemojte vjerovati zlobnicima) koštat će, kako su neki na brzinu izračunali, oko 1,3 milijarde kuna! Sića.

Ali on je ipak Glasnović (usput je Glasnović nakon dobre trgovine, Plenkovićevom kandidatu za gradonačelnika Zagreba zajedno s bivšim ministrom Hasanbegovićem, pojavljivanjem na listi Brune Esih, zabio nož u leđa), ostali su sitnije ribe i vjerojatno neće tako puno koštati. Sasvim mi je prihvatljiva slika nekolicine korpulentnih tipova u crnom kako na tržnici na Dolcu uz rukovet rotkvica, mladog luka i kilogram svježeg kravljeg sira, od kumice traže da im umota i barem jednog zastupnika. 
- Dajte mi jednog Sauchu ili Lackovića ili Škibolu, molim. Ne, ne treba celofan, možete ga staviti u škrneclin, reći će grmalj u crnom kumici-posrednici…

Dobro jutro, Predsjednice

- Drage Hrvatice i Hrvati, državljanke i državljani (…) imamo 330.000 blokiranih, imamo nepravedan Ovršni zakon, imamo egzodus mladih ljudi, ne samo zbog loše ekonomske situacije, nego i zbog nepodnošljivog društvenog ozračja… zborila je čuvarica stabilnosti državne vlasti Kolinda Grabar Kitarović nakon kave s parlamentarnim predstavnicima naroda i pozvala ih na razum i odgovornost prema narodu. Dobro jutro, Predsjednice! Žena mora da je doživjela prosvjetljenje, nema druge kad tako pametno govori. 

-…Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati, nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada… zborila je Predsjednica na inauguraciji 2015., i najavila da se, ako treba, neće libiti lupiti šakom o stol da bi to ostvarila. Možda lupa po pogrešnom mjestu? U svakom slučaju, mogao bih se kladiti da će za mjesec, dva, povorka s Markova trga, opet morati hodočastiti kumi na Pantovčak. Svadba je samo privremeno odgođena.

Vijenac: Prijenos zasjedanja Sabora - HTV 4, od utorka do petka, cijeli dan
Ekipa Četvrtog programa HTV-a, proteklog je tjedna odradila zaista velik posao prijenosa sjednice Sabora. Maratonski prijenos prekidan je tek radi prijenosa konferencija i političkih analiza aktualnih događanja. Pohvala realizaciji, ne sadržaju.

Kaktus: Na vagi - RTL, subota, 20:05
Konačno je došao kraj mukama natjecatelja reality showa Na vagi (The Biggest Loser), ali i gledateljima. Možda sam u krivu (bilo bi zanimljivo vidjeti gledanost showa), ali mislim ovo je jedan od većih RTL-ovih promašaja, gotovo u rangu brzo zaboravljenog showa Anno 925.