Kolumne 03.07.2017. 06:01.

TV program

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Se bum vas tuživ!!!

Jeste li primijetili da u zadnje vrijeme gotovo da ne prođe dan, a da se "mučka novinarska đubrad" ne očeše o junačkog sina Zdravka Mamića, pa mu, sirotom, pakiraju svašta ne bi li mu napakostili i isprovocirali ga. Naivni su oni koji misle da se u pozadini napada jugoudbaških novinara i plaćenika na Zdravka, ne skrivaju mnogo ozbiljnije stvari. Nije tu Zdravko u pitanju, u pitanju je (misli Zdravko) napad na institucije i poredak (kakav-takav, ali poredak) i na najsvetije tekovine Narodno- oslobodilačke... pardon, tekovine mlade hrvatske demokracije i napad na same temelje društva. A Zdravko je, morate priznati jedna od središnjih figura, temeljni kamen slobodne i neovisne nam države, moralna vertikala i, ne manje važno, glavni roštilj-majstor na rođendanskim proslavama naše Predsjednice.

Ali, ništa nije sveto potkupljivim urednicima i njihovim novinarima, raznim Soroševim plaćenicima koji guraju nos tamo gdje im nije mjesto, pa Zdravka žele svašta pitati, iako im je Zdravko već poručio "da im j... majku na sam Božić", da su "prodane duše"...Međutim, uporna je ta novinarska klika, stalno nešto rovare, a kad je Zdravko u  prošlotjednom posljednjem pokušaju da stvari istjera na čistac, punih sat i pol objašnjavao suštinu, novinarskoj "mučkoj đubradi"  i dalje ništa nije bilo jasno, pa su i opet Zdravka željeli pitati svašta. Da ne bi! Dosta je bilo! Pa će Zdravko od sada za svaki pogrešno napisani redak lijepo tužiti i novinare i njihove urednike. Zna Zdravko da su novinari zapravo bolesni ljudi, mazohisti koji gore od sladostrašća dok ga slušaju i upijaju njegovo mudroslovljenje...

Za duševno zdravlje novinara koji prate rad i djelo Zdravka Mamića, zabrinula se i krovna novinarska organizacija, Hrvatsko novinarsko društvo, koje je predložilo svojim članovima da Mamića ubuduće jednostavno ignoriraju i da se više ne odazivaju na njegove konferencije. Tko će HND-u plaćati članarinu, ako novinari zbog duševnih smetnji odu na dugotrajna bolovanja, ili napuste zanat, kad shvate da im je svaki trud da proniknu u veličinu Zdravkovih misli nedohvatan cilj i uzaludan posao? 

Povratak otpisanog?

Domagoj Novokmet, (bivši) urednik emisije Otvoreno, koji je postao bivši nakon što su se u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) našli povrijeđeni jer ih Novokmet nije zvao u emisiju u kojoj je, između ostalog, bilo riječi i o Zdravku Mamiću, i kojeg je USKOK-ovim pismom ustrašeni ravnatelj Poslovne jedinice Program Renato Kunić ekspresno smijenio već drugo jutro, možda će se ipak vratiti na svoju uredničku poziciju. Čini se da su na HRT-u (kasno, ali ipak) shvatili da nije baš zgodno da im ljude smjenjuju i postavljaju  uskokovci, suci, policajci, biskupi... pa je Nadzorni odbor HRT-a na žurnoj sjednici zauzeo borbeni gard i oštro se suprostavio žurnoj smjeni svojeg urednika. NO je dao vjerodostojno tumačenje članaka Statuta HRT-a koji definiraju razloge i načine smjene urednika emisije, programskog projekta, deska i slično... s naglaskom na činjenicu da, prema vjerodostojnom tumačenju, ravnatelj PJ Program nema ovlast samoinicijativnog razrješenja urednika emisija, programskih projekata, deska i slično, ako prethodno nije zaprimio obrazloženi prijedlog nadležnog glavnog urednika kojim se takvo razrješenje predlaže.

U protivnom, misle u NO-u, radilo bi se o ozbiljnom prekoračenju ovlasti ravnatelja PJ Program, tim više što je propisana dužnost glavnog urednika da poštuje samostalnost novinara i drugih autora programa koji se proizvode, emitiraju, objavljuju ili na drugi način pružaju kao audio, audiovizualna ili multimedijska usluga, dok takva obveza nije Statutom propisana za ravnatelja PJ Program, pa bi se svako imenovanje ili razrješenje urednika emisije, programskog projekta, deska i slično, bez prethodnog prijedloga glavnog urednika, mogla smatrati protustatutarnim utjecajem poslovodnih funkcija na novinarsku i/ili uredničku samostalnost...Ukratko, NO je pokrenuo nadzornu aktivnost u vezi mogućeg prekoračenja ovlasti i naložio glavnom ravnatelju i Ravnateljstvu HRT-a žurnu dostavu pisanih očitovanja glavnog urednika Brune Kovačevića, te ravnatelja Renata Kunića, o okolnostima razrješenja urednika emisije Otvoreno, te obrazloženje razloga njegova razrješenja. Domagoje, možda se ponovo, unatoč USKOK-u i Mamiću, vidimo u Otvorenom.


Vijenac: Ribar ribi grize rep

HTV 1, četvrtak, 21:00

Sjajan dokumentarni film Ribar ribi grize rep, redatelja Hrvoja Juvančića, nepretenciozan je uradak o tajnama  ponajboljih hrvatskih (morskih) ribara, od udičara, do škampara. U filmu nema puno filozofiranja i suvišnih kadrova. Jednostavno i lijepo, baš kao ribičija.

Kaktus: Shoping kraljica

RTL, svaki dan, 15:35

Ljeto nam se vratilo, a zajedno s njim, nažalost, i repriza emisije Shoping kraljica. RTL-ovci su pravi majstori u ponovnom davljenju gledatelja prežvakanim i neuspješnim, već odgledanim serijalima o svemu i svačemu - a, zapravo, ni o čemu.