Kolumne 10.05.2016. 13:16. Zadnja izmjena: 10.05.2016. 13:29.

Tv program

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Vladin reformski paket platit će valjda Marsovci

U okviru prošlotjednog posjeta turskog predsjednika Hrvatskoj, HRT i TRT (Hrvatska radiotelevizija i Turska radiotelevizijska korporacija) potpisale su jednogodišnji protokol kojim uređuju svoju međusobnu suradnju. Između ostalog, HRT i TRT razmjenjivat će (besplatno, ili uz naknadu) radijske i televizijske programe, ali i zaposlenike u svrhu razmjene informacija i iskustva. Pa će tako TRT-ovi televizijski i radijski urednici naše HRT-ovce možda uskoro učiti demokratskim standardima i novinarskim slobodama, jer Turska je, jeli, poznata po demokraciji i slobodi medija kakvoj nema ravna od Španjolske do Švedske.

Da nije tako, ne bi dvojica turskih novinara samo dan-dva nakon potpisivanja protokola, zbog prenošenja karikature iz francuskog Charlie Hebdoa, bila osuđena na samo po dvije godine zatvora. U manje demokratskim zemljama od Turske, nabili bi ih na kolac. Kao što to i treba činiti s nepoćudnim i nepodobnim novinarima. No dobro, ima još prostora da naši televizijski trudbenici nauče kako se to radi. Možda će TRT i HRT uskoro u koprodukciji snimati i novu sezonu Sulejmana Veličanstvenog, serije koja je prije par godina uspješnije od Osmanlija pokorila Hrvatsku, a neka od naših ocvalih glumica možda čak dobije ulogu crvenokose Hurem. Jer, koprodukcija je koprodukcija. 

Četrdeset godina TV kalendara

Uz malu proslavu u HRT-ovom studiju Zvonimir Bajsić, proteklog utorka okupila se ekipa TV kalendara. Ova emisija prikazuje se od siječnja 1976. godine, pa je četrdeseta obljetnica jedne od najdugovječnijih televizijskih emisija HRT-a bila prigoda za okupljanje starih i novih kadrova. Bilo je zadovoljstvo na jednom mjestu vidjeti televizijske legende, nekadašnje urednike Televizije Zagreb i pokretače TV kalendara Vladimira Fučijaša i Obrada Kosovca okružene brojnim ljudima koji su sudjelovali u stvaranju ove emisije. Ostaje za nadati se da aktualni urednik TV kalendara Vladimir Brnardić sa svojom ekipom, neće dopustiti da se kalendar pretvori u nešto drugo nego je to do sada bio, desetominutni pregled povijesti lišen ideologije i politikantstva. 

Šamarčina

Čistim politikantstvom već se stotinu dana, koliko traje naša nova Vlada, bave političke elite. Upravo je nevjerojatno s kakvom nas lakoćom uvjeravaju, (niti oni bivši nisu u tome bili ništa bolji) kako nam je svakoga dana sve bolje, samo što mi to ne znamo. Potpredsjednik Vlade Božo Petrov, u maniri vrhunskog prodavača magle, neki je dan pred hrpom televizijskih kamera i ne trepnuvši izlanuo kako se najavljene reforme neće lomiti preko leđa građana. Nego preko čijih? Tko će nego građani plaćati skuplje dopunsko, tko će nego građani prije na groblje nego u mirovinu, tko će nego građani plaćati porez na nekretnine…? Petrov je zaslužio šamarčinu jer od svih nas pravi bedake, a onda ako pita zašto, još jednu. Šamarčinu.

Par sati kasnije ministrica Nada Šikić pokušavala je nama tupavcima objasniti kako ipak ima šanse da neki odu u starosnu mirovinu sa 61 godinom. Samo moraju što prije na tržište rada. Recimo s 13 godina, ili, ako se nakon tri razreda srednje škole odmah zaposle, odrade 41 godinu bez prekida, ne gine im mirovina sa 61 godinom. Europski birokrati bit će prezadovoljni, ovih im dana stiže hrpa papira nazvana reformski paket u kojima im hrvatski premijer koji ne govori hrvatski, potanko objašnjava što će sve poduzeti kako bi zemlju izvukao iz krize. Naravno, ne preko leđa hrvatskih građana, ne daj Bože. Plodove rada svih nesposobnih hrvatskih politika koje su provodili isto tako nesposobni političari platit će valjda Marsijanci. Prestanite nas više farbati i jasno recite da ste seprodali kapitalu. Citirao bih sad već bivšeg predsjednika Kluba zastupnika MOST-a Ivana Kovačića, koji je svojim kolegama iz koalicije poručio nek' se j…., ali ove novine čitaju i mlađi od 18 godina, pa ne smijem.