Kolumne 12.03.2017. 14:50. Zadnja izmjena: 12.03.2017. 14:50.

Prozor u svijet

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Zoran Šprajc - legenda

Šutnja je zlato

Dugih osam minuta slušao sam šutnju Ivana Pernara u Saboru i svašta mi se u tih predugih osam minuta vrtjelo glavom, tražio sam smisao, nekakvo opravdanje za mladca kojeg su kamere snimale kako (opet) šuti za govornicom. Možda je uvaženi saborski zastupnik negdje pročitao da je šutnja zlato? Na trenutak mi se učinilo kako za govornicom stoji nekakav mistik koji je povukao previše dima iz lule napunjene egzotičnim travama i mlijekom maka i da mu je tih osam minuta trebalo da bi se izvukao iz dubokog transa u koji je, jadan, zapao. Ipak, prije će biti da mu je ponestalo nadahnuća, a kad se nema što pametno za reći, onda je, zaista, najbolje šutjeti i praviti se pametan. Neka, Ivane, dobro si to odšutio, i bolje da jesi, jer za ovo što se događa ne treba trošiti riječi. Intelektualna elita našeg društva, okupljena u Saboru svim se silama trudi opravdati izbor psihijatra za predsjednika našeg najvišeg zakonodavnog tijela iznad kojeg je samo Bog. Dobro, možda i pokoji briselski činovnik, ili njemačka kancelarka, ili neke američke službe...

Iznad Sabora je samo Junker

Zato su HDZ-ovci odnekud ponovo izvukli već izlizanu frazu. Dugo nismo čuli tu dubokoumnu misao, koja se na svijetlu dana pojavi svaki put kad nam europski hohštapleri počnu docirati i prisvajati dio suvereniteta kojeg smo im svojevremeno dobrovoljno izručili. Iznad Hrvatskog sabora je samo Bog!,sjetio se naš inoministar Davor Stier, Iznad Hrvatskog sabora je samo Bog!, papagajski je ponovio bivši inoministar Miro Kovač i odjednom se misao o tome poput požara ponovo proširila javnim prostorom. Ako je zaista tako, a nema razloga ne vjerovati im, onda su saborski zastupnici ti koji sjede Njemu s desna i nadahnuto upravljaju ovom zemljom.

Je se Božek snašao za pomoćnike...

Na pamet mi pada jedno predavanje profesora Cipeka od prije nekoliko godina, čini mi se policajcima. Cipek je tada također tvrdio da nije samo fraza kada se kaže da je iznad Hrvatskog sabora samo Bog i da se tu prije svega misli na to da je narod izabrao svoje predstavnike u parlamentu na koje je prenio svoj građanski suverenitet i to bacanjem listića u glasačku kutiju, što je čin prenošenja narodnog suvereniteta na izabrane predstavnike. Joj meni, a ja sam mislio da sam dio svojeg suvereniteta prije gotovo trideset godina, prenio samo na svoju bolju polovicu. Tek sad sam saznao da dijelom mene raspolažu razni Pernari, Glasnovići, Kitarovići, Plenkovići... A onda u Sloveniju dođe Jean-Claude Junker, luksemburški političar i predsjednik Europske komisije (to je onaj tip koji, kako se sam povjerio slovenskom kolegi Miri Ceraru, niti seksa, niti igra golf) i doslovno nas ubije u pojam. Briga njega što je tamo nakakav Sabor jednoglasno izglasao izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka o granici sa Slovenijom. Iznad sabora je ipak Brisel?

Državna tajna

Kao što svadba ne može bez mladenaca, tako ja (ipak) ne mogu bez Predsjednice. Vrhovnica nam se opet zapetljala u nikad do kraja razjašnjeno putovanje  u Ameriku. Neki zločesti portali napisali su da je famozno putovanje Predsjednica proglasila državnom tajnom. Lažu. Nije tajnom proglašeno putovanje, uostalom svi smo na televiziji vidjeli Predsjednicu ispred ograde Bijele kuće, nego, putni nalozi za to putovanje. Pa nek se sad požderu svi koji bi željeli znati gdje nam se to Kolinda Grabar Kitarović skitala. Bolje nam je da ne znamo, radi naše, ali i radi Predsjedničine sigurnosti. Tako su nam barem rekli.

Šprajc, Zoran

Zoran Šprajc polako, ali sigurno postaje legenda. RTL Direkt i dalje je najzanimljiviji informativni format od svih koji se nude na našim televizijama. Dinamičan, zanimljiv i gledljiv, Direkt, zahvaljujući prije svega Šprajcu, iz dana u dan dokazuje da informativne emisije ne moraju biti uštogljene i dosadne i da ne moraju podilaziti političkim elitama. Šprajc do gola skida one kojima smo "bacanjem listića u glasačku kutiju prenijeli dio svojeg građanskog suvereniteta". Čovjek zna posao. Toplo se nadam da će se i u katedrali hrvatskog duha, nakon što su riješili pitanje čelnog čovjeka HRT-a i novim članovima popunili Programsko vijeće, te nakon što uskoro izaberu i ravnatelje programskih jedinica za koje upravo traje natječaj, naći netko tko će konačno unijeti malo svjetla i javnu televiziju pretvoriti u ono što bi trebala biti - javni, neovisni servis.


Vijenac

Skrivena carstva: Pod otvorenim nebom: HTV 2, četvrtak, 20:03

Sjajan doživljaj priuštila nam je HTV emitiranjem dokumentarne serije Skrivena carstva. Nevjerojatne snimke i jednostavna priča dočarali su nam svijet malih životinja u Africi i Americi.

Kaktus

Charlievi anđeli: Doma TV, nedjelja, 22:05

Kada nemaš čime popuniti satnicu, onda iz arhive izvučeš desetke puta gledane filmove. Takvu praksu već duže vrijeme upražnjavaju na Doma TV-u,  a ove nedjelje rupu su popunili Charlievim anđelima.