Kolumne 10.12.2017. 23:17. Zadnja izmjena: 10.12.2017. 23:18.

Piše Vlado Murski

Komentar TV programa: Lijepa naša Hrvatska, puna lijepih Hrvatica

Nekoliko ocvalih zagrebačkih frajli s ovratnicima od, moljcima nagriženog nerca, oprezno je koračalo šljunčanom stazom prema božićnim žaruljicama osvijetljenoj Vili Prekrižje koju je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović velikodušno na nekoliko dana odlučila prepustiti puku. U velikoj sobi, na slavonskim motivima ukrašenom stolu prepunom božićnih kolača, u loncu se hladio čaj. Predsjedničino osoblje, potpomognuto ljudima iz Bandićeve turističke zajednice ljubazno se smiješilo i upućivalo ljude prema toploj dvorani. Širom otvorenih očiju, puk je pobožno brisao noge pred ulazom i u pola glasa komentirao raskoš mjesta gdje povremeno boravi naša dobra Vrhovnica. Predsjednica je odlučila na nekoliko dan dopustiti smrtnicima da vide hram u kojem stoluje, s nekima od njih će se rukovati, razmijeniti koju riječ, a dvorski fotograf okinut će nekoliko zajedničkih fotki. Bit će to trajna uspomena i dokaz, pomislit će Kolinda, da se saživjela i da živi s narodom. Jednako tako, kao što to misli i predsjednik Sabora kad visoki dom kojem je na čelu otvori svoja vrata priprostom hrvatskom puku, ili kao što to misli predsjednik Vlade nakon što mu grupica odabranih građana, nakon dva tjedna sigurnosnih provjera, dođe na kavu. 

Ali, kad završi vrijeme posjeta, kad se ugase televizijske kamere i glavni urednici zbroje jesu li vođama dodijelili dovoljnu minutažu, a ocvale zagrebačke frajle iz toplih raskošnih predsjedničkih dvora, spuste se prema tramvajskim stanicama, vođe će ostati same, beskrajno usamljene, debelim staklima blindiranih limuzina odvojene od svojih priprostih gostiju.  

Hibridi

Uzalud će urednici bildati minutažu i glancati likove i djela, naši vođe i dalje će biti beskrajno usamljeni, tužni, ljudi. A takvi ljudi često imaju neobične fobije. Evo, Plenković je baš zapeo da se protiv Hrvatske vodi hibridni rat. Zvuči prijeteće i pomalo tajanstveno, ali ako šef tako kaže, onda mora da je zaista tako, pa su se hibridni ratnici svom silinom obrušili i na nekoliko ministara, posebno ministra obrane, a napad na njega, je, zna se napad na Hrvatsku. Nešto hibridnih ratnika navalilo je i na Predsjednicu, nekolicina hibridnih viđena je kako se vrzma oko ministra pravosuđa, a velika grupa zamijećena je u omiljenom kafiću Vlade Šeksa kako bez srama razmjenjuju dosjee bivše UDBE. Hibridne ratnike je dosta teško prepoznati, no najčešće su maskirani u novinare, nađe se tu poneki povjesničar, a dosta često se pojavljuju kao članovi civilnog društva ili kao raščupani studenti treće godine Filozofskog fakulteta. Ma, đubrad jedna hibridna.   

Ulizice

Jeste li primijetili kako se nacionalna televizija u zadnje vrijeme neobično snishodljivo odnosi prema vladajućoj ekipi? Bilo je u svakom sustavu podilaženja aktualnoj vlasti, ali ovakvog ulizivanja kakvom smo svjedoci odnedavno, ne pamtim. Javna televizija, nažalost, sve više gubi na vjerodostojnosti, samim tim i na gledanosti. Umjesto objektivnosti, prodaju nam sve više ideologije i jednoumlja. Novinari izvještačenih osmjeha ponovo počinju biti čitači filtriranih vijesti, uz obavezan pozdrav Dobro jutro, predsjedniče. Ma gdje bili!

Nazivanje stvari pravim imenom pretvorilo se na HRT-u pažljivo vaganje i biranje svake izgovorene riječi - autocenzura na djelu. Histerija i medijska eksploatacija smrti generala Praljka koji se ubio cijanidom nakon što je pravomoćno presuđen za ratni zločin, školski je primjer televizije kakva ne bi trebala biti. Neće se valjda pohvaliti da je upravo njihov direktni prijenos generalovog samoubojstva bio najgledaniji od svih televizija? Ili, možda hoće?  

Lova može sve     

Hrvatska televizija neće prenositi utakmice Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine. UEFA je tijekom ove godine raspisala natječaj za prodaju prava prijenosa utakmica Europskog nogometnog prvenstva, kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo te novoutemeljene Lige država, ali je HRT izvisila jer je UEFA prava prijenosa za sve države bivše Jugoslavije prodala ponuđaču koji u vlasništvu ima mrežu kabelskih televizija. HRT je UEFA-i ponudila 20 posto viši iznos od onog ponuđenog za proteklo europsko prvenstvo, međutim, to je bilo premalo. Činjenica je da se za televizijska prava, posebno nogometna, izdvaja sve više novca te da HRT kao javni medijski servis to ne može pratiti i da su ih „pojeli“ jači igrači. Upravo je reprezentativni nogomet držao gledanost HRT-u na kakvoj takvoj razini, a sad su ostali i bez toga. Što im ostaje? Jedino poboljšati program i vratiti izgubljenu vjerodostojnost. U međuvremenu, da bi poboljšali gledanost, 4. prosinca, na HTV 2 s početkom u 22:45 direktno su prenosili 24. Izbor za kraljicu Hrvatske u Rovinju. 

- Cilj tog izbora ljepote je, kažu na HRT-u, pokazati da Republika Hrvatska osim prirodnih bogatstava obiluje i ljudskom ljepotom i dobrotom. Ah!!!

Vijenac:
Smrt na kredit: HTV 1, srijeda, 20:05

Francuski dokumentarac o paklu dužničkog ropstva, jednako je aktualan i životan i za hrvatsku svakodnevnicu. Svjedoci smo i kod nas brojnih samoubojstava zbog dugova.

Kaktus:
Vesela zabuna_ HTV 2, petak, 13:30

Počela je sezona romantičnih božićnih priča, a HTV je krenuo s Veselom zabunom. Šteta što se negdje nije zagubio kofer s ovim filmom. Bila bi manja šteta od potrošenog termina.