Kolumne 12.09.2017. 22:08. Zadnja izmjena: 12.09.2017. 22:08.

Piše Dražen Kovač

Komentar: Zašto crvenimo pred Mađarima?

Europska grupacija za teritorijalnu suradnju "Mura regija" okuplja niz jedinica lokalne samouprave s hrvatske i mađarske strane Mure oko zajedničkih projekata. Od njenog osnutka, sredinom svibnja 2015. godine, s hrvatske su strane njene članice općine Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan i Kotoriba, a pola godine kasnije pridružile su im se i općine Sveta Marija i Orehovica iz naše Županije i Općina Legrad iz susjedne Koprivničko-križevačke. Pridružile znači da je skupština EGTC-a donijela odluku da ih prima u svoje društvo, ali ta odluka još nije i provedena - one ni dan danas nisu njegove članice. To je stvar procedure, koja mora imati određenu razinu strogosti zbog značajnog novca iz EU-a. Već osnivanje EGTC-a su morala odobriti  nadležna ministarstva uprave obje države. Potpise suglasnosti morala su dati i dva premijera, u Hrvatskoj tada Zoran Milanović, a u Mađarskoj Viktor Orban.

I ulazak novih članica zato mora biti odobren, ali tu ne treba ponavljati cijeli postupak, sad je stvar sasvim jednostavna. Ili možda nije? Predsjednik EGTC-a Mario Moharić je nedavno našem Ministarstvu uprave morao poslati požurnicu kojom podsjeća da je takvo odobrenje već zatraženo dva puta, još u prosincu 2015. godine, pa u travnju 2016. godine. Za paralelu: mađarsko ministarstvo traženo je odobrenje izdalo dva tjedna nakon primanja zahtjeva tj. prije dvije godine!? Mađarska administracija je zasad devedeset puta brža od naše, a navodno dijelimo istu tradiciju javne uprave. Ovo, naravno, nije jedini primjer tome da naša administracija nije zainteresirana za svoj posao.

Najavljeno je da će se uvesti porez na nekretnine, pa se to odgađa. Na otpor je naišlo to što država traži da mi napravimo njen posao i stvorimo joj bazu podataka prijavljujući detaljno, s gruntovnim i katastarskim podacima, dakle njenim podacima, što bi nam ona morala oporezovati. Negodujući zbog indolentnosti u slučaju EGTC-a Moharić zato nije koristio formalni i ljubazni ton, nego je rekao i da se radi o sramotnom i krajnje neprofesionalnom ponašanju. Podsjetio je i na to da EGTC "Mura regija" trenutno provodi projekt "Dvije rijeke, jedan cilj", vrijedan 842 tisuće eura - na području nekoliko općina članica. Dok iz Ministarstva uprave ne stigne traženo odobrenje, tri općine još-nečlanice uskraćene su za šansu da sudjeluju u takvim projektima.