Kolumne 02.01.2017. 09:59.

Komentar

Komentar Željke Drljić: Što se zrcali iza Silvestrova?

Kad otkuca ponoć koju zacrtasmo kao vilinski čarobnu točku promjene, možda ćemo nekom praznovjernom gestom pokušati želju nagnati u ostvarenje. No, privilegija nas malih je da naše želje ostaju tajne. Postoje ljudi koji nisu te sreće jer su njihove težnje i nade izložene k'o na pladnju...

Silvestrovo je pred vratima. Okončanje jednog ciklusa rađa ushit. A u zrcalu Silvestrova se naziru konture novog kruga. Ono što već sada razaznajem jest da će (i) naši političari ponovo doživjeti transformaciju. Pretvorit će se u jaganjce. I to prije prvih majskih ruža. Za protukandidate će vikati: To je vuk, to je vuk!. Prema ljudima i novinarima bit će krotki i topli.

NIJE IZVJESNO

Nije izvjesno što će se dogoditi u Čakovcu, kad propupaju majske ruže. Tko će sjesti na čakovečki tron? U definitivno najgoroj predizbornoj situaciji je Stjepan Kovač. Ništa ne ovisi o njemu. Kad bude odbrojavao zadnje sekunde godine na glavnom, gradskom trgu, pitat će se nije li i njemu odbrojano? Zato mu nemojte zviždati, imajte milosti.

No, prije nego ode zima, nekako s maškarama, istječe rok trajanja i aktualnom šefu Međimurje - plina. No, dobro uskladišteni i nakon isteka roka još dugo mogu biti konzumni. Aktualni, haenesov direktor Međimurje - plina Nenad Hranilović bi htio o(p)stati. Perspektivan je jer je pokazao da zna učiti. Kad ga je politička arka prije gotovo pet godina doplavila u tu tvrtku, nije znao što prodaju, još manje kome, a uopće nije znao zašto.

Sad zna. No, njegovoj se fotelji, nazire se u silvestrovskom zrcalu, nada SDP-ovo siroče Stjepan Koraj. Čovjek kojeg je vlastita stranka prožvakala i ispljunula. I pustila da mu hadezeovac oduzme prijestolje u Bolnici. I da stvar bude gora (po Koraja) stranka za plinsku fotelju ima miljenika... z doljnjeg Međimurja (?).

CENTROMETAL JE JAČI, MA KOLIKO VI ŠUTJELI O TOME

Sramota se prolomila za boravka Predsjednice RH u Međimurju, dirigirana - zna se odakle - iz HDZ-a. Na skupu predstavnika diplomatskih misija u našoj zemlji i gospodarstvenika, održanom u Toplicama Sveti Martin, trebala je biti predstavljena jedna od najjačih metalskih tvrtki u našem kraju, Centrometal iz Macinca. Po narudžbi iz Komore, u Centrometalu su pripremili prezentaciju uz kratak film, no, tvrtku na skupu nitko nije spomenuo, niti je snimljeni materijal emitiran.

Braća Zidarić su apolitični Međimurci, koji delaju. Spomenut ću samo jedan detalj koji ih izdvaja od, na ovom skupu predstavljenih, podobnih tvrtki - dobre, pošteno isplaćivane, plaće njihovim radnicima! Stoga, nek se čuje: Centrometal i poslije Silvestrova ostaje jači, ma koliko vi šutjeli o tome.

AVANSIRANA ZABAVA

Izvjesno je da će biti zabave... festivala. Mi se posebno radujemo jednom - avansiranom. Samo je jedna zabava u našem kraju plaćena (stotinama tisuća kuna!) godinu dana unaprijed, parama Čakovčana. Sa žarom ćemo pratiti pozadinu elektro - festivala u Čakovcu, koji je naš gradonačelnik, našim novcem platio, a festival doživio fijasko.

Pa je dogovorio s organizatorima da im lova ostane za iduću tj. 2017. godinu. Tolikog milosrđa nije bilo ni kod Majke Tereze! Misli gradonačelnik da smo to zaboravili, ali ne, kako bismo mogli biti tako bešćutni... radujemo se s njim neviđenom spektaklu...

PUTOVANJE

Valja nam zaploviti novim krugom našeg vremena. U dostupnom nam komadiću tamnog svemira morat ćemo pronaći putokaze, da ne zalutamo. Prepoznati ljude koji nam mogu osvijetliti stazu. Na tom smo putovanju svi isti (bez obzira na status, spol, imovinu, ambiciju...) opremljeni samo krhkim nebeskim brodovima što ih nazivamo svojim tijelom i umom.