Kolumne 17.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Kopriva

Danas sve više u prirodi i u našim vrtovima nalazimo koprivu. Odmalena je svatko naišao na nju, a kasnije smo saznali da postoje mrtve koprive i one koje žare. Kopriva je jedina rijetka biljka koja je ljekovita od korijena do vrha, a brati je možete cijele godine. U vrtu je možete ostaviti u nekom uglu tako da se nađe kad nam je potrebna ili za čaj ili za jelo. Tijekom vegetacije beru se mladi listovi, a izvan vegetacije kopa se korijen. Od ljekovitih tvari kopriva sadrži biljne hormone, enzime, vitamin A i C, željezo i silicij i druge rijetke minerale. Koprivom se možemo opeći, a smatra se da je koprivin otrov mravlja kiselina. Taj sastav otrova čine organske molekule na bazi enzima. Ljekovitost koprive jako je poznata odavno i danas je svi cijene.
Osim što je ljekovita, kopriva “liječi” i glad. Od njezinih listova pripremaju se ukusna i zdrava variva, salate i ostala jela. Djeci je danas zdravije dati koprivu od špinata.
Današnji uzgajivači špinat gnoje pretjerano, pa zbog toga ta povrtnica sadrži ponekad previše nitrita i nitrata i on je više otrov nego zdrava hrana. Mlade listove koprive možete dodati špinatu ili pripremiti kao špinat.
Kopriva je isto tako lijek u liječenju mokraćnih puteva, kod pijeska u bubrezima ili mokraćnom mjehuru, uklanja suvišnu vodu u zglobovima i liječi uloge, sadrži biokemijsko vezano željezo koje se potpuno iskorištava i prenosi u krv, pa je dobra za slabokrvnost. Ako imate problema s opadanjem kose ili peruti, sami sebi možete napraviti pripravak. Uzmite korijen ili vrh koprive i stavite ga u jabučni ili vinski ocat, odnosno rakiju te ga držite dva do tri tjedna na suncu. Vrh koprive mora biti u cvatu.Nabujak od koprive
20 dag ocijeđenog kravljeg sira, 0,5 kg koprive, 2 dcl pšeničnog brašna, 3 jaja, prašak za pecivo, 1 dcl ulja i malo soli

Listove koprive operite i prelijte vrelom vodom. Ocijedite i nasjeckajte. Dodajte dobro izmiješan sir, prašak za pecivo, ulje, brašno, žumance te snijeg od bjelanaca. Sve lagano izmiješajte, stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite 40 minuta.

Izvor: 2877