Kolumne 03.11.2017. 12:18. Zadnja izmjena: 04.11.2017. 08:16.

TV kolumna Vladimira Trstenjaka

Krunski svjedoci na gemištu Kod Žnidaršića

Nakon što su pred slikom Majke Božje od Kamenitih vrata zapalili svijeću i malo predahnuli, dvojica staraca nastavili su svoje mukotrpno uspinjanje prema zgradi Hrvatskog sabora, gdje ih je čekalo deveteročlano povjerenstvo za nekakav Agrokor. Mlađi od dvojice, Stipe Mesić, gurao je svojeg starog prijatelja Jožu Manolića u rasklimanim invalidskim kolicima prema središtu političke moći u Hrvata.

- Stipe, jel' ti znaš zašto nas zovu gore?

- Ne znam, Joža, sigurno nešto u vezi '41., ili '45., što ja znam. Što god bilo neće nam biti loše, uvijek na stolu ima nekakvih grickalica, a možda sretnemo Šeksa, kod njega uvijek ima nešto za popit. Nego, stvarno Joža, gdje si bio '45?

- Što ja znam gdje sam bio, zar stvarno misliš da će nas o tome ispitivati? Nego, da mi prije odemo na gemišt? Baš bi mi pasalo dva deci. Čujem da Kod Žnidaršića toče dobro međimursko vino, a tu je i „pegleraj“ gospodične Marijane, mogli bismo malo svratiti do nje. Stipe, sjećaš se onog kad smo kod nje zaružili do jutra?

- Joža, ti si stvarno posenilio, to ti je iz nekog filma, ne sjećam se točno kojeg, ali ima tu u blizini krčma s terasom, tamo možemo u miru popričati o starim danima i Abesiniji i hraniti golubove. Ti, Joža, znaš što rade golubovi i ostale ptice u slobodno vrijeme?

Dvojica staraca prošla su pokraj Sabora, uz mutno prisjećanje da su i oni u ovoj zgradi nekada bili važni i poštovani. Zaboravili su na poziv strašnog povjerenstva za Agrokor i toplo zagrebačko poslijepodne proveli na suncem okupanoj terasi u pretresanju maglovitih uspomena za koje niti jedan niti drugi više nisu bili sigurni jesu li stvarne, ili tek plod mašte i u svađi oko toga imaju li ptice i golubovi slobodnog vremena, ili nemaju…

Plenkoviću, javi seeee!!!!!

Nakon zaista napornog tjedna koji zastupnicima naroda počinje u srijedu, ekipa je već u petak, nakon zaključenja pete sjednice otišla na zasluženi desetodnevni odmor. Jadni, na posao će se morati vratiti već u srijedu 8. studenoga. Nakon laganog zagrijavanja u srijedu, u četvrtak su saborski zastupnici zaista zasukali rukave. Od ranog jutra do pet sati navečer, Saborom je odjekivao poziv oporbenih zastupnika:-Plenkoviću, javi seeee!

Bio sam pomalo mazohistički nastrojen i na Četvrtom odgledao red rasprava, pa red očajničkih poziva oporbe premijeru neka im dođe u Sabor. I tako cijeli dan. Bezuspješno su vabili promuklog premijera koji je negdje na obali šibenskom travaricom liječio upaljeno grlo, kumili ga i molili neka barem malo svrati do njih. Sve uzalud. Bilo mi je žao ekipu iz SDP-a i MOST-a, toliko su strastveno željeli premijera uz sebe, da su mu čak zaprijetili uskratom povjerenja ako im ne dođe do predvečerja i krenuli u prikupljanje potpisa za opoziv njega i cijele Vlade. Veća danas to će i službeno urudžbirati, pa će se, prije, ili kasnije, po sili zakona Plenković ipak morati družiti s njima. Ne znam ima li još luđaka poput mene koji su odgledali cijelo četvrtkovo zasjedanje, ali na kraju dana cijela mi je ta štorija izgledala kao grabljenje vode cjediljkom iz mora. Zaista je frustrirajuće tako jasno vidjeti sav jad i bijedu hrvatske politike u trenutku kad dobar dio nacionalne ekonomije jednim potpisom preuzimaju strvinarski fondovi, a drugi jedva čekaju priliku da slete i uzmu svoj dio. Strvinari, za razliku od ostalih ptica, nemaju slobodnog vremena. Neumorno kruže iznad umirućeg plijena i čekaju svoj trenutak.

Rajska djevo…

Predsjednica nam je otišla na jug. Okružena djecom, raspjevanim i rasplesanim KUD-ovcima, vatrogascima i oduševljenim narodom, podigla je svoju predsjedničku zastavu u Dubrovniku. Kao i uvijek u takvim prilikama zaredala su primanja, kušanje domaćih proizvoda, košare s poklonima i normalno je da su pala i neka obećanja. Sjeća li se netko posjete predsjednice Međimurju? I ovdje su pala neka obećanja, bilo bi zanimljivo vidjeti što je od toga ispunjeno. Ali, ne treba kvariti trenutak. Dodatni bonus bio je obilazak otoka, a suza mi je na oko krenula kad su, mislim na Mljetu, tamošnje žene predsjednici zapjevale prekrasnu pjesmu Rajska Djevo, kraljice Hrvata. I onda naš piv?! Zato potpuno razumijem kolegu Mislava Bagu, s NOVE TV koji iz dana u dan mora živjeti i sretati se s „facama“ iz Sabora, Vlade, raznih ministarstava… Prilično je nesuvislo zvučao za vrijeme jednog javljanja uživo i zbog toga odmah postao „zvijezda“ društvenih mreža. Čovjek u takvom okruženju, među likovima koji kao da su izašli iz nekog crtića, ili su prespavali dobar dio povijesti, a sada su ih naglo probudili, jednostavno mora puknuti. Ne daj se, Bago!

 

Vijenac:

Gorski liječnik

HTV 1, od ponedjeljka do petka, 10:20

Nakon što su iz mode izašle meksičke sapunice (turske se još uvijek drže), na red izgleda dolazi malo njemačkog štiha. Poput njemačke dramske serije Gorski liječnik. Jednostavno je dobra.

 

Kaktus:

IN magazin

NOVA TV, petak, 17:30

Nema straha za Miju Kovačić i Dalibora Petka, domaćine IN magazina, jer je zaliha hrvatskih, već pomalo isluženih zvijezda neiscrpna. Jedini smisao ovoga formata je popuniti satnicu.