Kolumne 13.02.2016. 12:29. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Urlici iz mraka

Ljudi zapleteni u društvene mreže

Vjerujem da je namjera tvoraca društvenih mreža bila dobra, no krajnji rezultat, dobiven predanim radom značajnog broja korisnika, je - katastrofalan. Komuniciranje putem društvenih mreža pretvoreno je dobrim dijelom u urlike prijetnji iz mraka. Kriminalistička policija i u ovoj zemlji, uz sav šljam starog kova, sad ima posla i s ljudima, identiteta skrivenog šiframa, koji vrebaju silnim zlom.

Udvara li vam se, primjerice, putem društvene mreže netko "kodnog imena" Insomnia, bježite glavom bez obzira, jer kad taj noću ne spava, što li je tek kadar ili kadra misliti (i raditi) danju?!

Sloboda govora najopasnija je i najteža sloboda dana homo sapiensu. Mogućnosti da se ta sloboda konzumira u mraku anonimnosti, vrlo je hranjiva podloga za rast zla. Dokaz tome je primjer varaždinskog psihijatra koji je svojevremeno zbog iznošenja stava bio izložen prijetnjama smrću i progonom te, na koncu, i smijenjen s rukovodećeg položaja. Najnoviji primjer u naše Uredništvo stiže "kočijom" tj. starom, klasičnom poštanskom pošiljkom. Radi se o pismu upozorenja, potaknutom istupom nastavnice hrvatskog jezika u jednoj međimurskoj srednjoj školi na društvenoj mreži. Nastavnica je u kaos interneta, k'o u trubu, vrisnula svoj stav, uz to i opsovala sudbu kletu, ali sve je to potpisala - vlastitim imenom. U zao čas, kreće na nju hajka. Trag joj prate neistomišljenici, velikim dijelom skrivenih identiteta, a iz te mase su i autori spomenutog pisma poslanog na našu adresu. Slutite? Negodovanje je potpisano sa "zabrinuti i zgroženi roditelji". E, pa dragi "zabrinuti i zgroženi roditelji", kod nas to tako ne može. Svratite u redakciju, pogledajte javnost u oči kroz objektiv našeg fotoaparata, iznesite protustav, zgroženost, zabrinutost... pod punim imenom. U slučaju da nemate hrabrosti stati iza vlastitih misli i djela, uvijek vam ostaje mogućnost uključivanja u kakofoničan lavež društvenih mreža.